Зробити стартовою Додати у обране
 
Чернігівський міський відділ » Актуальні питання » Їжа швидкого приготування - небезпечна
Навігація по сайту
Головна сторінка
Актуальні питання
Надзвичайні ситуації та події
в регіоні
Санепідситуація в регіоні
План роботи санепідустанови
Лабораторні дослідження
Про публічну інформацію
Реквізити
 
Популярні статті
» Чим дихає наше місто
» Туберкульоз – загроза для кожного!
» Профілактика малярії
» Моніторинг інфекційної захворюваності по ...
» Виконання програми моніторингу об’єктів ...
Архів новин
Квітень 2021 (3)
Березень 2021 (5)
Лютий 2021 (6)
Січень 2021 (6)
Грудень 2020 (5)
Листопад 2020 (4)
Жовтень 2020 (6)
Вересень 2020 (6)
Серпень 2020 (6)
Липень 2020 (9)
Червень 2020 (6)
Травень 2020 (9)
Квітень 2020 (7)
Березень 2020 (6)
Лютий 2020 (5)
Січень 2020 (9)
Грудень 2019 (6)
Листопад 2019 (6)
Жовтень 2019 (8)
Вересень 2019 (4)
Серпень 2019 (6)
Липень 2019 (8)
Червень 2019 (6)
Травень 2019 (6)
Квітень 2019 (4)
Березень 2019 (4)
Лютий 2019 (3)
Січень 2019 (2)
Грудень 2018 (6)
Листопад 2018 (4)
Жовтень 2018 (6)
Вересень 2018 (5)
Серпень 2018 (6)
Липень 2018 (7)
Червень 2018 (7)
Травень 2018 (6)
Квітень 2018 (5)
Березень 2018 (2)
Лютий 2018 (2)
Січень 2018 (5)
Грудень 2017 (4)
Листопад 2017 (6)
Жовтень 2017 (6)
Вересень 2017 (10)
Серпень 2017 (9)
Липень 2017 (8)
Червень 2017 (4)
Травень 2017 (5)
Квітень 2017 (1)
Березень 2017 (1)
Лютий 2017 (3)
Грудень 2016 (2)
Листопад 2016 (5)
Жовтень 2016 (1)
Вересень 2016 (3)
Серпень 2016 (2)
Липень 2016 (2)
Червень 2016 (4)
Травень 2016 (1)
Квітень 2016 (3)
Березень 2016 (1)
Останні новини
ЗаголовокКатегория
  • Моніторинг інфекційн...
  • Санепі...
  • Профілактика малярії
  • Актуал...
  • Виконання програми м...
  • Лабора...
  • Чим дихає наше мі...
  • Актуал...
  • Туберкульоз – загроз...
  • Актуал...
  • Охорона водних ресур...
  • Актуал...
  • Моніторинг інфекційн...
  • Санепі...
  • Про виконання програ...
  • Актуал...
  • Щодо рівня епідемічн...
  • Актуал...
  • Їжа швидкого приготу...
  • Актуал...
  • Транспортний шум та ...
  • Актуал...
  • Моніторинг інфекційн...
  • Санепі...
  • Ще раз про правила в...
  • Актуал...
  • Виконання програми м...
  • Лабора...
  • Епідситуація по м. Ч...
  • Санепі...
  • Виконання програми м...
  • Лабора...
  • Про проведення ПЛР-...
  • Актуал...
  • Про радіаційний фон ...
  • Актуал...
  • Про виконання протие...
  • Актуал...
  • Щодо дотримання прот...
  • Актуал...
    SiteInfo
     Лучшие авторы:
      1    red     278  -  0
      2    belm     25  -  0
      3    serbel     1  -  0


     Новостей:
      Сегодня: 0
      За месяц: 6
      За все время: 303


     Пользователей:
      Новых: 0
      За месяц: 0
      Всего: 33
    Зараз онлайн
    Зараз на сайті: 4
    Пошукових роботів: 0
     
     

    Актуальні питання : Їжа швидкого приготування - небезпечна
     

    Одним із видів страв швидкого приготування є фастфуд   (швидка їжа).  Фастфуд дуже швидко набрав популярність серед різних верств  населення.  Деякі люди вживають в їжу  фастфуд,  навіть не підозрюючи  яку небезпеку він в собі таїть. Маленьким дітям батьки  дуже  часто купують   гамбургер и  і картошку фрі. Після тривалого вживання    таких продуктів зі здоров’ям дітлахів виникає ряд проблем, головна   з  яких - ожиріння . В чому ж  виявляється    шкідливість фастфуду Чи дійсно  краще  відмовитись  від будь-яких страв швидкого приготування.       

    Небезпечна їжа .   В усіх країнах світу фастфуд – найдешевша їжа. Вона часто готується прямо перед покупцями. Купують фастфуд не тільки  за  його низьку вартості, але і за смак . Звичні булочки  і сосиски з допомогою таємничих маніпуляцій, набувають особливо ніжний смак. Гамбургери, чізбургери і бігмаки хочеться їсти ще і ще. Фастфуд викликає звикання, і більшість людей переконалися в цьому на власному досвіді. Проте, фастфуд шкідливий для здоров'я  і його надмірне вживання обов'язково негативно вплине на здоров’я організму. До складу фастфуду входить велика кількість харчових добавок, які і відповідають за смакові якості продукту. Велика частина з яких негативно позначається на стані організму. Якщо людина їсть фастфуд кілька разів на місяць, ніяких серйозних ускладнень після прийому такої їжі не станеться. Але якщо його їсти кожного дня, то можливо через деякий час може відбутися збій в роботі організму. При приготуванні фастфуду практично завжди застосовуються  рослинні жири ( олія). Після термічної обробки, вона виділяє велику кількість канцерогенних елементів, і це вже відповідає на питання, чим шкідливий фастфуд. Фастфуд завдає шкоди здоровю як дітей, так і дорослих. Перенасичені жирами продукти мають високу калорійність і призводять до ряду захворювань.

    Зайва вага і ожиріння . Як би це не було сумно - в першу чергу, фастфуд впливає на вагу людини. Швидкі «перекушування»не дають відчуття ситості, проте за короткий час стають передумовою зайвих  кілограмів. Якщо кожного дня харчуватися фастфудом, то за  місяць можна набрати не менше п'яти кілограмів зайвої ваги. Фастфуд шкідливий для здоров'я, і це підтверджують тисячі американців, які страждають від зайвої ваги. Деякі люди легковажно ставляться до їжі швидкого приготування, вважаючи, що вона  не може спричиняти  зайву вагу. Та навіть якщо на протязі деякого часу не з’явились проблеми з вагою - це не означає, що її не буде в подальшому. З кожним новим блюдом навантаження на травний тракт і печінку зростає. В  будь-який момент може статися збій обміну речовин.

    Висока калорійність. Всі страви фастфуда дуже калорійні і містять велику кількість жирів і цукру. У них немає вітамінів і мінералів, і ніякої користі організму вони не несуть. Якщо розглянути стандартний обід, в який входить сендвіч, картопля і салат, то його загальна калорійність буде перевищувати 1500 калорій. Такий невеликий «перекус» практично денна норма  калорій для  людей, які не ведуть активного способу життя, ось чому фастфуд шкідливий.  

    У той же час людина могла б з'їсти овочевий салат, суп, нежирне м'ясо, і у нього б обов'язково з'явилося відчуття ситості на довгий час. Сукупна калорійність цих страв набагато менша, ніж 1500 калорій. Відмінною заміною фастфуду можуть стати горіхи і сухофрукти, Які не дивлячись  на свою високу калорійність, прискорюють обмін речовин, живлять організм вітамінами і мінералами, а також дають відчуття ситості.

    Захворювання серця і судин . У фастфуді дуже багато тваринних жирів, які приводять не тільки до зайвої ваги, але і негативно впливають на серце. Фастфуд підвищує холестерин і може стати передумовою атеросклерозу. Тваринні жири надають величезне навантаження на печінку. Фастфуд містить найдешевші і небезпечні жири - маргарини. Їх надлишок може стати передумовою онкологічних захворювань.

    Відсутність клітковини . У фастфуді практично відсутня клітковина, яка відповідає за відчуття ситості, проте багато вуглеводів та жирів. Через дуже короткий час людина знову відчуває голод і хоче їсти, що приводить  до переїдання. У фастфуді немає білків, які є основою клітин організму. Для того, щоб організм зміг перетравити їжу швидкого приготування потрібно чимало зусиль. Проте, з фастфудом нічого крім зайвих калорій  не  надходить. Людина навіть не може сповна утамувати почуття голоду, не дивлячись на досить великі порції.

    Висока вміст цукру . У газованих напоях і коктейлях дуже багато цукру. В одній банці газованого напою близько п'яти ложок цукру. Надлишок цукру найчастіше є передумовою цукрового діабету і ожиріння. Велика частина газованих напоїв має сечогінну дією, що також негативно впливає на здоров'я. Якщо людина відчуває спрагу - краще попити звичайної води, ніж газованої води. Варто розуміти, що зайвий цукор ніколи не принесе користі організму. Більш того, він може стати причиною багатьох захворювань. Недостатнє вживання води також негативно позначається на здоров'ї. В день потрібно випивати не менше 2-х літрів води.

      Причина авітамінозу . У фастфуді обмаль вітамінів, і якщо людина буде ним  харчуватися щодня, може розвинутися авітаміноз. Внаслідок порушення обміну речовин  може з'явитись чимала кількість захворювань ендокринної системи. Чим довше людина харчується фастфудом, тим гіршим стає її загальний стан організму. Людина починає частіше хворіти і відчувати занепад сил, збільшується її вага.  Набагато краще замінити фастфуд фруктами чи овочами, які багаті клітковиною і вітамінами. Одне вжите яблуко є відмінним «перекусом», який заповнить нестачу вітамінів С і Е, які є кращими антиоксидантами. Немає нічого кориснішого домашньої їжі! Вживайте більше овочів та фруктів, намагаючись відмовитись від калорійної та жирної їжі.

     

     

    Лікар з гігієни харчування                                                                                                                Л.Д. Лазаренко
     
     
     
     
     
  • Харчуємося збалансовано
  • Ботулізм - ознаки, заходи попередження та профілактика
  • Профілактика недостатності вітамінів у дітей
  • 24 жовтня - Всесвітній день боротьби з поліомієлітом
  • Як зменшити кількість нітратів в овочах і фруктах
  •  
     
     (голосов: 0)
     Версія для друку