З 8.01.2021 р. вступила в дію Постанова Головного
державного санітарного лікаря України від 30.12.2020 р. №57 «Про затвердження
протиепідемічних заходів у закладах
громадського харчування на
період карантину у
зв’язку поширенням коронавірусної
хвороби (
COVID
-19)».
На період карантину передбачена робота
закладів, що здійснюють обслуговування на виніс. Ця Постанова покладає на керівника або адміністратора закладів всю
відповідальність за організацію та
виконання протиепідемічних заходів у ресторанах, кафе, їдальнях, тощо.
Нагадуємо основні вимоги по запобіганню
поширення
коронавірусної хвороби
(
COVID
-19)»
:
- допуск до роботи персоналу закладу
здійснюється за умови використання
засобів індивідуального захисту (масок, респіраторів, захисних щитків) та
вимірювання температури тіла;
- прийом
замовлень у закладах, що здійснюють
обслуговування на виніс відбувається
дистанційно (телефоном, через спеціально облаштоване вікно закладу або безпосередньо через персонал закладу);
- видача
замовлень клієнтам або
офіціантам здійснюється виключно в закритій тарі ( упаковці ) через
спеціально облаштоване вікно або через
вхідні двері закладу;
- персонал закладу повинен регулярно
мити руки з рідким милом або обробляти їх спиртовмісними антисептиками не рідше
ніж раз на 3 години, та після відвідування туалету, громадських місць тощо;
- не допускається до роботи персонал,
визначений таким, який потребує самоізоляції відповідно до галузевих стандартів
у сфері охорони здоров’я;
- забороняється самостійний вхід
відвідувачів до закладу без супроводу представника персоналу закладу;
- забороняється виготовлення їжі на
відкритих кухнях (крім тих, що відгороджені
від відвідувачів перегородкою ), функціонування буфетів ( окремих зон)
самообслуговування, в тому числі для самостійного наливу напоїв клієнтами;
-
не допускається утворення черг та
скупчення відвідувачів;
- обов’язкове дотримання соціальної дистанції
відповідно до вимог встановлених Кабінетом Міністрів України;
- вологе прибирання виробничих приміщень та
поверхонь місць контакту рук персоналу
та клієнтів (ручки дверей, місця сидіння, раковини, столи тощо проводити з використанням миючих та дезінфекційних ( в кінці зміни )
засобів не рідше ніж кожні 2 години,
перед відкриттям та після закінчення робочого дня;
- проведення централізованого збору та
утилізації використаних засобів
індивідуального захисту з нанесенням маркування «використані засоби
індивідуального захисту».
Дотримання вимог та посилених
протиепідемічних заходів Постанови на період дії карантину дозволить запобігти
поширенню коронавірусної хвороби (
COVID
-19) у
місті.
Лікар з гігієни харчування
Л.Д. Лазаренко