Зробити стартовою Додати у обране
 
Чернігівський міський відділ » Актуальні питання » Підступна хвороба - трихинельоз
Навігація по сайту
Головна сторінка
Актуальні питання
Надзвичайні ситуації та події
в регіоні
Санепідситуація в регіоні
План роботи санепідустанови
Лабораторні дослідження
Про публічну інформацію
Реквізити
 
Популярні статті
» Виконання програми моніторингу об’єктів ...
» Виробнича вібрація, вплив на здоров'я пр ...
» Підступна хвороба - трихинельоз
Архів новин
Листопад 2020 (3)
Жовтень 2020 (6)
Вересень 2020 (6)
Серпень 2020 (6)
Липень 2020 (9)
Червень 2020 (6)
Травень 2020 (9)
Квітень 2020 (7)
Березень 2020 (6)
Лютий 2020 (5)
Січень 2020 (9)
Грудень 2019 (6)
Листопад 2019 (6)
Жовтень 2019 (8)
Вересень 2019 (4)
Серпень 2019 (6)
Липень 2019 (8)
Червень 2019 (6)
Травень 2019 (6)
Квітень 2019 (4)
Березень 2019 (4)
Лютий 2019 (3)
Січень 2019 (2)
Грудень 2018 (6)
Листопад 2018 (4)
Жовтень 2018 (6)
Вересень 2018 (5)
Серпень 2018 (6)
Липень 2018 (7)
Червень 2018 (7)
Травень 2018 (6)
Квітень 2018 (5)
Березень 2018 (2)
Лютий 2018 (2)
Січень 2018 (5)
Грудень 2017 (4)
Листопад 2017 (6)
Жовтень 2017 (6)
Вересень 2017 (10)
Серпень 2017 (9)
Липень 2017 (8)
Червень 2017 (4)
Травень 2017 (5)
Квітень 2017 (1)
Березень 2017 (1)
Лютий 2017 (3)
Грудень 2016 (2)
Листопад 2016 (5)
Жовтень 2016 (1)
Вересень 2016 (3)
Серпень 2016 (2)
Липень 2016 (2)
Червень 2016 (4)
Травень 2016 (1)
Квітень 2016 (3)
Березень 2016 (1)
Останні новини
ЗаголовокКатегория
  • Підступна хвороба -...
  • Актуал...
  • Виробнича вібрація, ...
  • Актуал...
  • Виконання програми м...
  • Лабора...
  • Грибна пора: як відр...
  • Актуал...
  • 24 жовтня - Всесвітн...
  • Актуал...
  • Грип
  • Актуал...
  • Епідситуація по м. Ч...
  • Санепі...
  • Інформація щодо пров...
  • Лабора...
  • Виконання програми м...
  • Лабора...
  • СКАЗ та його профіла...
  • Актуал...
  • Профілактика дизбакт...
  • Актуал...
  • Інформація щодо пров...
  • Лабора...
  • Легіонельоз
  • Актуал...
  • Епідситуація по м. Ч...
  • Санепі...
  • Виконання програми м...
  • Лабора...
  • Інформація щодо пров...
  • Лабора...
  • ПРОФІЛАКТИКА ПОРУШЕН...
  • Актуал...
  • Про якість води відк...
  • Лабора...
  • Обережно гриби!
  • Актуал...
  • Як попередити стійкі...
  • Актуал...
    SiteInfo
     Лучшие авторы:
      1    red     252  -  0
      2    belm     25  -  0
      3    serbel     1  -  0


     Новостей:
      Сегодня: 0
      За месяц: 4
      За все время: 277


     Пользователей:
      Новых: 0
      За месяц: 0
      Всего: 33
    Зараз онлайн
    Зараз на сайті: 4
    Пошукових роботів: 0
     
     

    Актуальні питання : Підступна хвороба - трихинельоз
     

         Трихінельоз – небезпечне гостре захворювання людини і тварин, пов'язане з паразитуванням статевозрілих і личинкових стадій круглого гельмінта роду Trichinella.
             Збудник - трихінели, або, як їх називали раніше, трихіни, дуже
    дрібні паразити. Їх особи роздільностатеві. Самці  досягають довжини 1,2 - 2мм, самки до запліднення 1,5- 1,8 мм і після нього - 4,4 мм. Паразитують у 70 видів ссавців, де міститися в інкапсульованому вигляді в м'язовій тканині  і залишаються потенційно життєздатними протягом усього життя господаря.
            В даний час описано п'ять видів трихінел:
    Trichinella spiralis - поширений повсюдно, паразитує у домашніх свиней,
    високопатогенний для людини;
    Trichinella nativa - поширений в Північній півкулі, паразитує у диких ссавців, надзвичайно стійкий до холоду, патогенний для людини;
    Trichinella britovi - поширений на півночі Євразії, паразитує у диких ссавців, малопатогенний для людини;
    Trichinella nelsoni - поширений в Екваторіальній Африці, паразитує у диких ссавців, малопатогенний для людини;
    Trichinella pseudospiralis - поширений повсюдно, паразитує у птахів і диких ссавців, не утворює капсули навколо личинок у м'язах,  патогенність для людини не доведена.
         Личинки трихінел дуже стійкі до зовнішніх впливів. Вони переносять тривале охолодження, прогрівання, соління і копчення м'яса і гинуть лише при варінні шматків м'яса товщиною не більше 3 см протягом не менше 3,5 год. Так, при температурі вище + 5000С личинки виживають протягом кількох хвилин, але потрібно пам'ятати, що при приготуванні багатьох м'ясних страв (шашлик, котлети, стейк з кров'ю і т.д.) така температура в глибині шматка досягається далеко не завжди. При засолі личинки можуть зберігатися в глибині шматка до 1 року, в гниючому м'ясі живуть до 9 місяців. При глибокому заморожуванню до -3500С трихінели поступово відмирають, але в умовах зберігання в побутовому холодильнику м'ясо перш зробиться неїстівним, ніж загинуть личинки.
         У сучасних умовах людина заражається в основному при вживанні сирого або недостатньо провареного чи просмаженого ураженого трихінелами м'яса диких (кабана, ведмедя, вовка, лисиці, борсука, кита,  моржа та інші) та домашних тварин (свиней) в різних видах: варене і смажене м'ясо, шашлик, окіст, сало з прошарками м'яса, ковбаса (сирокопчена), шинка, бекон, строганина, сирий фарш, пельмені, біляші, чебуреки, тощо.  Формуванню вогнищ трихінельозу сприяє неправильне ведення свинарства: вільне утримання свиней, їх бродяжництво, доступ в свинарники гризунів, кішок, собак.
    Сприйнятливість людей до трихінельозу дуже велика. Для того щоб одержати захворювання, досить з'їсти 10- 15 г трихінельозного м'яса. Імовірність і тяжкість захворювання залежить від числа паразитів, які надійшли до організму, що в свою чергу залежить від кількості з'їденого м'яса, його обсіменіння і життєздатності личинок.
          Захворюваність на трихінельоз зазвичай носить груповий характер. Хворіють члени однієї сім'ї чи колективу, які беруть участь в спільному святковому банкеті або мисливському застіллі, що споживали м'ясо одній і той же трихінельозної тварини.
          Ризик захворювання збільшується в осінньо-зимовий період: сезон масового забою свиней в індивідуальних господарствах та  полювання на диких тварин . В межах неблагополучних територій до високого ризику зараження схильні сільські жителі, які вирощують свиней, мисливці і люди, які довго перебувають в умовах дикої
    п рироди (г еологи, лісники, нафтогазовидобувачі ті інші).
           Людина захворює трихінельозом при вживанні в їжу зараженої інкапсульованими вапняними личинками свинини або м'яса диких тварин. У шлунку людини капсула личинки перетравлюється шлунковим соком, і личинка мігрує в тонку кишку, де відбувається її дозрівання, запліднення самок і продукція нових личинок. Після цього личинки проникають через слизову оболонку кишківника в лімфатичні, потім кровоносні судини і током крові розносяться по різним органам і тканинам. Протягом всього періоду паразитування в кишківнику людини (не більше 42-56 днів) одна самка народжує в середньому 1500 личинок. Основна їх кількість потрапляє до поперечно-смугастій мускулатурі, і через 18-20 днів після зараження личинка в м'язах досягає інвазійних стадії і починає згортатися спіраллю.
           Ознаки захворювання з'являються через 2-4 тижні після інфікування. Основними клінічними проявами трихінельозу є підвищення температури тіла, слабкість, шлунково-кишкові розлади, набряки, болі в м'язах, особливо груп м'язів, що рясно забезпечуються кров'ю (жувальних, окорухових, мови, діафрагми, міжреберних, верхніх і нижніх кінцівок), еозинофілія. Набряки обличчя та повік, шиї, ніг в поєднанні з кон'юнктивітом є постійним клінічним ознакою, тому на початку ХХ століття трихінельоз називали «одутловаткою». Виділяють легку, середньотяжку і тяжку форми захворювання. При важкому перебігу захворювання розвиваються ускладнення органів травлення, серцево-судинної і дихальної систем, центральної нервової системи, що призводять до інвалідизації та/або смерті.
           Діагноз трихінельозу встановлюється на підставі типової клінічної картини, епідеміологічного анамнезу (вказівка ​​на вживання в їжу свинини, м'яса кабана, ведмедя та інших диких тварин)  і серологічного дослідження крові хворого для визначення специфічних антитіл до трихінел. Важливим діагностичним доказом є виявлення трихінел в збереженому м'ясі. Лікування хворих комплексне, проводиться в умовах стаціонару, спостереження за людьми, які перехворіли встановлює лікар-інфекціоніст за місцем проживання протягом 6 місяців після виписки зі стаціонару з обов'язковим дослідженням крові.
           З метою попередження захворювань на трихінельоз необхідно дотримуватися кількох обов'язкових правил:
    - виключити з їжі сире, недоварене або не прожарене м'ясо, а також дегустацію сирого м'ясного фаршу;
    - купувати м'ясо і м'ясні вироби виключно в санкціонованих торгових точках (магазини, ринки) і тільки при наявності документів, що засвідчують проведення ветеринарно-санітарної експертизи;
    - перед вживанням або реалізацією м'яса, видобутого на полюванні чи при забої худоби на особистому подвір'ї, звертатися до сертифікованих лабораторій для проведення дослідження на виявлення личинок трихінел. На  « око» не можна визначити, чи містить м`ясо личинки трихінел;
    - не купувати м'ясо свиней і диких тварин з рук у невстановлених для торгівлі місцях, без супровідних документів, які засвідчують його якість і безпеку.
          Пам'ятайте! Трихінельоз – тяжка хвороба, людина на все життя може залишитися інвалідом. Трихінельоз легше попередити, ніж лікувати.
     
     
    Лікар-епідеміолог Чернігівського міського відділу
    ДУ «Чернігівський ОЛЦ МОЗ України»                                               В.П.Василець

     
     
     
     
     
  • Ботулізм - ознаки, заходи попередження та профілактика
  • Туберкульоз – загроза для кожного!
  • Обережно, хвороба Лайма
  • Обережно, хвороба Лайма!
  • СКАЗ та його профілактика
  •  
     
     (голосов: 0)
     Версія для друку