Зробити стартовою Додати у обране
 
Чернігівський міський відділ » Актуальні питання » Грибна пора: як відрізнити їстівні гриби від отруйних
Навігація по сайту
Головна сторінка
Актуальні питання
Надзвичайні ситуації та події
в регіоні
Санепідситуація в регіоні
План роботи санепідустанови
Лабораторні дослідження
Про публічну інформацію
Реквізити
 
Популярні статті
» Виконання програми моніторингу об’єктів ...
» Виробнича вібрація, вплив на здоров'я пр ...
» Підступна хвороба - трихинельоз
Архів новин
Листопад 2020 (3)
Жовтень 2020 (6)
Вересень 2020 (6)
Серпень 2020 (6)
Липень 2020 (9)
Червень 2020 (6)
Травень 2020 (9)
Квітень 2020 (7)
Березень 2020 (6)
Лютий 2020 (5)
Січень 2020 (9)
Грудень 2019 (6)
Листопад 2019 (6)
Жовтень 2019 (8)
Вересень 2019 (4)
Серпень 2019 (6)
Липень 2019 (8)
Червень 2019 (6)
Травень 2019 (6)
Квітень 2019 (4)
Березень 2019 (4)
Лютий 2019 (3)
Січень 2019 (2)
Грудень 2018 (6)
Листопад 2018 (4)
Жовтень 2018 (6)
Вересень 2018 (5)
Серпень 2018 (6)
Липень 2018 (7)
Червень 2018 (7)
Травень 2018 (6)
Квітень 2018 (5)
Березень 2018 (2)
Лютий 2018 (2)
Січень 2018 (5)
Грудень 2017 (4)
Листопад 2017 (6)
Жовтень 2017 (6)
Вересень 2017 (10)
Серпень 2017 (9)
Липень 2017 (8)
Червень 2017 (4)
Травень 2017 (5)
Квітень 2017 (1)
Березень 2017 (1)
Лютий 2017 (3)
Грудень 2016 (2)
Листопад 2016 (5)
Жовтень 2016 (1)
Вересень 2016 (3)
Серпень 2016 (2)
Липень 2016 (2)
Червень 2016 (4)
Травень 2016 (1)
Квітень 2016 (3)
Березень 2016 (1)
Останні новини
ЗаголовокКатегория
  • Підступна хвороба -...
  • Актуал...
  • Виробнича вібрація, ...
  • Актуал...
  • Виконання програми м...
  • Лабора...
  • Грибна пора: як відр...
  • Актуал...
  • 24 жовтня - Всесвітн...
  • Актуал...
  • Грип
  • Актуал...
  • Епідситуація по м. Ч...
  • Санепі...
  • Інформація щодо пров...
  • Лабора...
  • Виконання програми м...
  • Лабора...
  • СКАЗ та його профіла...
  • Актуал...
  • Профілактика дизбакт...
  • Актуал...
  • Інформація щодо пров...
  • Лабора...
  • Легіонельоз
  • Актуал...
  • Епідситуація по м. Ч...
  • Санепі...
  • Виконання програми м...
  • Лабора...
  • Інформація щодо пров...
  • Лабора...
  • ПРОФІЛАКТИКА ПОРУШЕН...
  • Актуал...
  • Про якість води відк...
  • Лабора...
  • Обережно гриби!
  • Актуал...
  • Як попередити стійкі...
  • Актуал...
    SiteInfo
     Лучшие авторы:
      1    red     252  -  0
      2    belm     25  -  0
      3    serbel     1  -  0


     Новостей:
      Сегодня: 0
      За месяц: 4
      За все время: 277


     Пользователей:
      Новых: 0
      За месяц: 0
      Всего: 33
    Зараз онлайн
    Зараз на сайті: 1
    Пошукових роботів: 0
     
     

    Актуальні питання : Грибна пора: як відрізнити їстівні гриби від отруйних
     

    Багато грибів можуть привести до важкого харчового отруєння, тому важливо вміти відрізняти їстівні і неїстівні.


    Гриби в цілому поділяються на їстівні, неїстівні і отруйні. Але навіть їстівні можуть призвести до отруєння, наприклад, при порушенні правил збирання, приготування або зберігання. Вжиті в їжу отруйні гриби можуть призвести до тяжких отруєнь і навіть летальних наслідків. Як зібрати сезонні ласощі і не отруїтися?

    Щоб цього не сталося, необхідно знати основні відмінності їстівних грибів від неїстівних та отруйних.

    Бліда поганка та   печериця, опеньок, сироїжка .

    Найнебезпечніший гриб з всіх отрутних — бліда поганка. Її часто приймають за опеньок, сироїжку або печериці. Але така помилка смертельна. Протиотрути від токсину амантину, що міститься в цьому грибочку, немає.Як відрізнити її, наприклад, від печериці? У справжнього гриба печериці сух ий , гладеньк ий або злегка лускат ий округл ий  капелюш ок , біл ий або сіруват ий за кольором. Платівки під капелюшком при дотику темніють. У блідої поганки ж пластинки не міняють колір. До того ж у поганки зовсім відсутня мішкоподібна плівка у підстави ніжки, яка характерна для їстівної печериці. І ще одна явна ознака відмінності – справжні печериці ростуть на відкритих, добре освітлених місцях, на узліссях або вздовж лісових доріг, в болотистій місцевості і навіть в городі. А бліді поганки люблять листяні лі си.

    Білий гриб   та   «сатанинський гриб» .

    У білого гриба є кілька отруйних "двійників". Від них він відрізняється кольором капелюшка (бежевий, білий, але не коричневий або червоний). Якщо від капелюшка відламати шматочок, то у їстівного -  білого кольору на розломі змінюватися не буде, на відміну від, наприклад, сатанинського гриба, м'якоть якого поступово стане синьою.

    Опеньки та несправжні опеньки .

    Не смертельний, але сильний шлунковий розлад можна отримати, якщо поїсти  несправжніх опеньків. Переплутати справжні опеньки з неправдивими дуже легко, так як обидва види грибів ростуть групками в одних і тих же місцях – на пнях, повалених деревах і виступаючих коренях. Їстівний вид цих чудових грибів від численних неїстівних "побратимів" відрізняють в першу чергу по "спідничці" на ніжці. Вона як би з'єднує капелюшок з ніжкою. У отруйних грибів її немає. Також багато про що говорить і капелюшок. По-перше, у справжніх опеньків він пластинчастий. По-друге, на капелюшку у їстівних опеньків будуть лусочки. Крім того, несправжні опеньки часто мають неприємний запах і більш яскраве забарвлення. Справжні лісові опеньки не виростають вище шести сантиметрів. Втім, є просте правило: сумніваєтес ь — залишайте гриб у лісі .

    Лисички  та   несправжні лисички .

    Лисички, до речі, теж мають двійників. Вони відрізняються інтенсивним помаранчевим кольором капелюшк а і темно-коричневою підставою ніжки. Також несправжня лисичка не має характерного потовщення поблизу капелюшка і має більш тонку ніжку.

    Несправжні лисички, опеньки, бліда поганка — це далеко не всі небезпечні гриби, повний список знайдете в будь-якому довіднику грибника з картинками.

    Збір грибів – справа тонка. Кож ного сезон у після збору цього делікатесу величезна кількість грибників опиняється на лікарняному ліжку. А все тому, що не змогли відрізнити їстівні гриби від отруйних і неїстівних. Зробити помилку можуть і досвідчені любителі тихого полювання. Але досвідчений грибник ніколи не стане брати гриб, якщо є хоч найменший сумнів у його якості.    

    Серед всіх   грибів н айнебезпечнішим   вважається блідна поганка і її разновиди . П ри отруєнні її токсинами реєструється до 99% летальності потерпілих. Небезпечним є те, що отруєння блідою поганкою має свій прихований період. Тільки через 6—8 год ин почина є ться блювання, сильний біль у животі, пронос, з’являється холодний піт. Далі спостеріга є ться уповільнення пульс у , судоми, послаблення серцевої діяль­ності. Через деякий час стан потерпілого поліпшується, але не надовго. Напади повторюються впродовж кількох днів і через 5—10 діб може наста ти смерть.

    Якщо є підозра на отруєння грибами , слід негайно промити шлунок  великою кількістю   води, викликати блювання. Категорично забороняється вжи­вати молоко, оскільки воно прискорює всмоктування токсич­них речовин   в кров. Для адсорбції ток­синів застосовують активоване вугілля. Хворого терміново  госпіталізують   у   лікувальні   заклади.

     

    Лікар відділення   організації  санітарно-гігієнічних досліджень

    Чернігівського міського відділу ДУ «Чернігівський ОЛЦ МОЗ України»                                                                                        Лазаренко Л.Д.

     
     
     
     
     
  • Гриби можуть бути небезпечними.
  • Інформація про гриби
  • Обережно гриби!
  • Ботулізм - ознаки, заходи попередження та профілактика
  • Цвіль у наших кімнатах: яку небезпеку вона несе для людини
  •  
     
     (голосов: 0)
     Версія для друку