Багато
грибів можуть привести до важкого харчового отруєння, тому важливо вміти
відрізняти їстівні і неїстівні.
Гриби в цілому поділяються на
їстівні, неїстівні і отруйні. Але навіть їстівні можуть призвести до отруєння,
наприклад, при порушенні правил збирання, приготування або зберігання. Вжиті в
їжу отруйні гриби можуть призвести до тяжких отруєнь і навіть летальних
наслідків. Як зібрати сезонні ласощі і не отруїтися?
Щоб цього не сталося, необхідно
знати основні відмінності їстівних грибів від неїстівних та отруйних.
Бліда
поганка
та
печериця, опеньок, сироїжка
.
Найнебезпечніший гриб з всіх
отрутних — бліда поганка. Її часто приймають за опеньок, сироїжку або печериці.
Але така помилка смертельна. Протиотрути від токсину амантину, що міститься в
цьому грибочку, немає.Як відрізнити її, наприклад, від печериці? У справжнього
гриба
печериці сух
ий
, гладеньк
ий
або злегка лускат
ий
округл
ий
капелюш
ок
, біл
ий
або сіруват
ий
за кольором. Платівки під капелюшком при дотику темніють. У блідої
поганки ж пластинки не міняють колір. До того ж у поганки зовсім відсутня
мішкоподібна плівка у підстави ніжки, яка характерна для їстівної печериці. І
ще одна явна ознака відмінності – справжні печериці ростуть на відкритих, добре
освітлених місцях, на узліссях або вздовж лісових доріг, в болотистій
місцевості і навіть в городі. А бліді поганки люблять листяні лі
си.
Білий
гриб
та
«сатанинський гриб»
.
У білого гриба є кілька отруйних
"двійників". Від них він відрізняється кольором капелюшка (бежевий,
білий, але не коричневий або червоний). Якщо від капелюшка відламати шматочок,
то у їстівного
-
білого кольору на розломі
змінюватися не буде, на відміну від, наприклад, сатанинського гриба, м'якоть
якого поступово стане синьою.
Опеньки
та несправжні опеньки
.
Не смертельний, але сильний
шлунковий розлад можна отримати, якщо
поїсти
несправжніх опеньків. Переплутати справжні
опеньки з неправдивими дуже легко, так як обидва види грибів ростуть групками в
одних і тих же місцях – на пнях, повалених деревах і виступаючих коренях.
Їстівний вид цих чудових грибів від численних неїстівних "побратимів"
відрізняють в першу чергу по "спідничці" на ніжці. Вона як би з'єднує
капелюшок з ніжкою. У отруйних грибів її немає. Також багато про що говорить і
капелюшок. По-перше, у справжніх опеньків він пластинчастий. По-друге, на
капелюшку у їстівних опеньків будуть лусочки. Крім того, несправжні опеньки
часто мають неприємний запах і більш яскраве забарвлення. Справжні лісові
опеньки не виростають вище шести сантиметрів. Втім, є просте правило:
сумніваєтес
ь
—
залишайте гриб у лісі
.
Лисички
та
несправжні лисички
.
Лисички, до речі, теж мають
двійників. Вони відрізняються інтенсивним помаранчевим кольором капелюшк
а
і темно-коричневою
підставою ніжки. Також несправжня лисичка не має характерного потовщення
поблизу капелюшка і має більш тонку ніжку.
Несправжні лисички, опеньки, бліда
поганка — це далеко не всі небезпечні гриби, повний список знайдете в
будь-якому довіднику грибника з картинками.
Збір грибів –
справа тонка. Кож
ного
сезон
у
після
збору цього делікатесу
величезна кількість грибників опиняється на лікарняному ліжку. А все тому, що
не змогли відрізнити їстівні гриби від отруйних і неїстівних. Зробити помилку
можуть і досвідчені любителі тихого полювання. Але досвідчений грибник ніколи
не стане брати гриб, якщо є хоч найменший сумнів у його якості.
Серед всіх
грибів н
айнебезпечнішим
вважається
блідна поганка і її разновиди
. П
ри отруєнні її токсинами реєструється до 99% летальності потерпілих.
Небезпечним є те, що отруєння блідою поганкою має свій прихований період.
Тільки через 6—8 год
ин
почина
є
ться
блювання, сильний біль у животі, пронос,
з’являється
холодний піт. Далі спостеріга
є
ться уповільнення пульс
у
, судоми, послаблення серцевої
діяльності. Через деякий час стан потерпілого поліпшується, але не надовго.
Напади повторюються впродовж кількох днів і через 5—10 діб
може
наста
ти
смерть.
Якщо є підозра на
отруєння
грибами
,
слід негайно промити шлунок
великою кількістю
води, викликати блювання.
Категорично забороняється вживати молоко, оскільки воно прискорює
всмоктування токсичних речовин
в кров.
Для адсорбції токсинів застосовують активоване вугілля. Хворого терміново
госпіталізують
у
лікувальні
заклади.
Лікар відділення
організації
санітарно-гігієнічних досліджень
Чернігівського міського відділу ДУ «Чернігівський ОЛЦ МОЗ України»
Лазаренко
Л.Д.