Зробити стартовою Додати у обране
 
Чернігівський міський відділ » Актуальні питання » Профілактика дизбактеріозу кишківника
Навігація по сайту
Головна сторінка
Актуальні питання
Надзвичайні ситуації та події
в регіоні
Санепідситуація в регіоні
План роботи санепідустанови
Лабораторні дослідження
Про публічну інформацію
Реквізити
 
Популярні статті
» Виконання програми моніторингу об’єктів ...
» Виробнича вібрація, вплив на здоров'я пр ...
» Підступна хвороба - трихинельоз
Архів новин
Листопад 2020 (3)
Жовтень 2020 (6)
Вересень 2020 (6)
Серпень 2020 (6)
Липень 2020 (9)
Червень 2020 (6)
Травень 2020 (9)
Квітень 2020 (7)
Березень 2020 (6)
Лютий 2020 (5)
Січень 2020 (9)
Грудень 2019 (6)
Листопад 2019 (6)
Жовтень 2019 (8)
Вересень 2019 (4)
Серпень 2019 (6)
Липень 2019 (8)
Червень 2019 (6)
Травень 2019 (6)
Квітень 2019 (4)
Березень 2019 (4)
Лютий 2019 (3)
Січень 2019 (2)
Грудень 2018 (6)
Листопад 2018 (4)
Жовтень 2018 (6)
Вересень 2018 (5)
Серпень 2018 (6)
Липень 2018 (7)
Червень 2018 (7)
Травень 2018 (6)
Квітень 2018 (5)
Березень 2018 (2)
Лютий 2018 (2)
Січень 2018 (5)
Грудень 2017 (4)
Листопад 2017 (6)
Жовтень 2017 (6)
Вересень 2017 (10)
Серпень 2017 (9)
Липень 2017 (8)
Червень 2017 (4)
Травень 2017 (5)
Квітень 2017 (1)
Березень 2017 (1)
Лютий 2017 (3)
Грудень 2016 (2)
Листопад 2016 (5)
Жовтень 2016 (1)
Вересень 2016 (3)
Серпень 2016 (2)
Липень 2016 (2)
Червень 2016 (4)
Травень 2016 (1)
Квітень 2016 (3)
Березень 2016 (1)
Останні новини
ЗаголовокКатегория
  • Підступна хвороба -...
  • Актуал...
  • Виробнича вібрація, ...
  • Актуал...
  • Виконання програми м...
  • Лабора...
  • Грибна пора: як відр...
  • Актуал...
  • 24 жовтня - Всесвітн...
  • Актуал...
  • Грип
  • Актуал...
  • Епідситуація по м. Ч...
  • Санепі...
  • Інформація щодо пров...
  • Лабора...
  • Виконання програми м...
  • Лабора...
  • СКАЗ та його профіла...
  • Актуал...
  • Профілактика дизбакт...
  • Актуал...
  • Інформація щодо пров...
  • Лабора...
  • Легіонельоз
  • Актуал...
  • Епідситуація по м. Ч...
  • Санепі...
  • Виконання програми м...
  • Лабора...
  • Інформація щодо пров...
  • Лабора...
  • ПРОФІЛАКТИКА ПОРУШЕН...
  • Актуал...
  • Про якість води відк...
  • Лабора...
  • Обережно гриби!
  • Актуал...
  • Як попередити стійкі...
  • Актуал...
    SiteInfo
     Лучшие авторы:
      1    red     252  -  0
      2    belm     25  -  0
      3    serbel     1  -  0


     Новостей:
      Сегодня: 0
      За месяц: 4
      За все время: 277


     Пользователей:
      Новых: 0
      За месяц: 0
      Всего: 33
    Зараз онлайн
    Зараз на сайті: 3
    Пошукових роботів: 0
     
     

    Актуальні питання : Профілактика дизбактеріозу кишківника
     

    У кишківнику людини живуть мікроби, які життєво важливі для людського організму. Приблизна кількість нормальної флори кишківника становить близько 1014 мікробів, що відповідає 2 кілограмам і включає близько 500 видів бактерій. У нормі флора кишківника представлена 2 групами бактерій:
    • обов'язкові бактерії: біфідобактерії (складають близько 85-95% флори), лактобактерії (1-5% флори), кишкова паличка, ентерококи, пептострептококки завжди входять до складу нормальної флори;
    • факультативні бактерії: пептококки, стафілококи, дріжджеподібні гриби, клостридії та інші є необов'язковими і непостійними представниками. Потрапляють в кишківник, з недостатньо термічно обробленої їжею. Ця група бактерій, часто присутня у здорових людей, не викликаючи жодних проблем, але при зниженні імунітету відбувається їх розмноження і розвиток різних інфекційних захворювань кишківника.

    Функції нормальної мікрофлори кишківника
    1. Захисна функція: полягає у перешкоджанні заселення сторонніх мікроорганізмів в кишківнику, які можуть викликати різні інфекційні захворювання кишківника. Мікроби (біфідобактерії) нормальної флори кишківника виробляють спеціальні речовини (молочну та оцтову кислоти), які пригнічують розвиток чужорідних мікробів.
    2. Стимуляція імунітету: за рахунок біфідобактерій полягає в стимуляції утворення антитіл та інших речовин (цитокіни, інтерферони), що беруть участь у виробленні імунітету.
    3. Виведення токсинів: полягає в поглинанні різних токсинів (феноли, сполуки важких металів та інші) біфідобактеріями флори кишківника.
    4. Травна функція: бактерії флори кишківника беруть участь в розщепленні білків, жирів, вуглеводів. Так само вони посилюють перистальтику кишківника, перешкоджаючи розвитку запорів.
    5. Синтезуюча функція: бактерії нормальної флори кишківника беруть участь в утворенні вітамінів (В, К, С), деяких кислот, ферментів.
    6. Регуляторна функція: бактерії флори регулюють газовий склад кишківника, водно-сольовий обмін, холестерину та інші.
    7. Протівоканцерогенное (протиракова) дія: полягає в поглинанні біфідобактеріями попередників ракових клітин.
    8. Протиалергічна дія: відбувається за допомогою лактобактерій.

    Причини дисбактеріозу кишківника
    • Антибіотики: тривале і безконтрольне їх застосування, необгрунтований прийом (наприклад: при нежиті, без призначення лікаря), призводить до зниження імунітету, який в свою чергу підсилює розмноження грибів (типу Кандида), та інших умовно-патогенних мікробів (наприклад: стафілококи), що призводить до порушення рівноваги між корисними бактеріями і «поганими» мікробами. Крім того, антибіотики, мають антимікробну дію, тобто вбивають бактерії, як чужорідні, так і корисні;
    • Хіміопрепарати, гормонотерапія, радіотерапія, вплив радіації так само призводять до зниження імунітету, внаслідок чого порушується нормальна флора кишківника;
    • Нераціональне харчування в тих випадках, якщо в раціоні переважають вуглеводи, білки тваринного походження і жири і відсутні свіжі овочі, фрукти і кисломолочні продукти;
    • Гострі або хронічні кишкові інфекції призводять до витіснення нормальної флори кишківника і розмноженню патогенної;
    • Паразитарні захворювання (аскаридоз), при яких виділяються речовини, які знищують мікроби нормальної флори кишечника;
    • Стани, які супроводжують зниженням імунітету (онкологічні захворювання, цукровий діабет, цироз печінки та ін.).

    Профілактика дисбактеріозу кишківника
    • На першому місці у профілактиці дисбактеріозу кишківника знаходиться правильне, виключно за показаннями застосування антибіотиків, які є однією з головних причин порушення нормальної флори. Ні в якому разі не можна займатися самолікуванням.
    •На другому місці у профілактиці дисбактеріозу кишківника знаходиться збалансоване харчування. Основним принципом дієти при дисбактеріозі є максимальний захист кишківника від механічного, хімічного і термічного впливу їжі. Харчування має бути повноцінним і різноманітним, багатим вітамінами і мікроелементами. При дисбактеріозі кишківника в першу чергу необхідно виключити вживання алкогольних напоїв, гостру, жирну їжу, копченості та продукти, які посилюють бродильні процеси: солодощі (торти, цукерки і інші), домашні соління, квашену капусту, газовані напої. Необхідно збільшити кількість білків в раціоні за рахунок м'яса, приготованого в вареному або тушкованому вигляді. Всю їжу намагатися готувати з зеленню (петрушка, кріп та інші), так як вона посилює дію нормальної мікрофлори кишківника. До продуктів, які підсилюють відновлення мікрофлори кишківника, відносяться: пшениця, рис, гречка, овес, свіжі овочі або салати, фрукти некислих сортів. Необхідно приймати їжу за графіком, в строго встановлені години. Останній прийом їжі повинен бути здійснений за 3 години до сну. Прекрасним профілактичним засобом є кисломолочні продукти завдяки вмісту в них лактобактерій, що сприяють виведенню хвороботворних організмів з кишківника. Практично кожне підприємство, що займається випуском кисломолочної продукції, випускає свою продукцію, в якій міститься спеціальний комплекс корисних мікроорганізмів. Дані продукти отримують завдяки природному сквашуванню, тому перед кожною назвою існує приставка «біо».
    На третьому місці знаходяться все гострі і хронічні захворювання, які призводять до дисбактеріозу кишківника, в першу чергу захворювання шлунково-кишкового тракту.
    Як не дивно, але профілактикою виникнення даного захворювання є часте перебування на свіжому повітрі. Не варто забувати і про звичайний відпочинок, який сприятливо впливає на загальний стан організму. Зайві нервозний стан і стреси можуть призвести не тільки до виникнення хронічного захворювання, але і до його постійних супроводжуючих: розладів стільця, блювотою і запамороченням.


    Завідувачка мікробіологічною лабораторією                                             Корявець Ю.П.


     
     
     
     
     
  • Профілактика недостатності вітамінів у дітей
  • Вплив фізичних факторів на мікробіологічний склад води відкритих водойм
  • Ботулізм - ознаки, заходи попередження та профілактика
  • Як вберегтися від кишкових інфекцій в літній період!
  • Підступна хвороба - трихинельоз
  •  
     
     (голосов: 0)
     Версія для друку