Зробити стартовою Додати у обране
 
Чернігівський міський відділ » Актуальні питання » Як вберегтися від сальмонельозу в літній період!
Навігація по сайту
Головна сторінка
Актуальні питання
Надзвичайні ситуації та події
в регіоні
Санепідситуація в регіоні
План роботи санепідустанови
Лабораторні дослідження
Про публічну інформацію
Реквізити
 
Популярні статті
» Виконання програми моніторингу об’єктів ...
» Грип
» Епідситуація по м. Чернігову
» Інформація щодо проведення моніторингови ...
» Грибна пора: як відрізнити їстівні гриби ...
» 24 жовтня - Всесвітній день боротьби з п ...
Архів новин
Жовтень 2020 (6)
Вересень 2020 (6)
Серпень 2020 (6)
Липень 2020 (9)
Червень 2020 (6)
Травень 2020 (9)
Квітень 2020 (7)
Березень 2020 (6)
Лютий 2020 (5)
Січень 2020 (9)
Грудень 2019 (6)
Листопад 2019 (6)
Жовтень 2019 (8)
Вересень 2019 (4)
Серпень 2019 (6)
Липень 2019 (8)
Червень 2019 (6)
Травень 2019 (6)
Квітень 2019 (4)
Березень 2019 (4)
Лютий 2019 (3)
Січень 2019 (2)
Грудень 2018 (6)
Листопад 2018 (4)
Жовтень 2018 (6)
Вересень 2018 (5)
Серпень 2018 (6)
Липень 2018 (7)
Червень 2018 (7)
Травень 2018 (6)
Квітень 2018 (5)
Березень 2018 (2)
Лютий 2018 (2)
Січень 2018 (5)
Грудень 2017 (4)
Листопад 2017 (6)
Жовтень 2017 (6)
Вересень 2017 (10)
Серпень 2017 (9)
Липень 2017 (8)
Червень 2017 (4)
Травень 2017 (5)
Квітень 2017 (1)
Березень 2017 (1)
Лютий 2017 (3)
Грудень 2016 (2)
Листопад 2016 (5)
Жовтень 2016 (1)
Вересень 2016 (3)
Серпень 2016 (2)
Липень 2016 (2)
Червень 2016 (4)
Травень 2016 (1)
Квітень 2016 (3)
Березень 2016 (1)
Останні новини
ЗаголовокКатегория
  • Грибна пора: як відр...
  • Актуал...
  • 24 жовтня - Всесвітн...
  • Актуал...
  • Грип
  • Актуал...
  • Епідситуація по м. Ч...
  • Санепі...
  • Інформація щодо пров...
  • Лабора...
  • Виконання програми м...
  • Лабора...
  • СКАЗ та його профіла...
  • Актуал...
  • Профілактика дизбакт...
  • Актуал...
  • Інформація щодо пров...
  • Лабора...
  • Легіонельоз
  • Актуал...
  • Епідситуація по м. Ч...
  • Санепі...
  • Виконання програми м...
  • Лабора...
  • Інформація щодо пров...
  • Лабора...
  • ПРОФІЛАКТИКА ПОРУШЕН...
  • Актуал...
  • Про якість води відк...
  • Лабора...
  • Обережно гриби!
  • Актуал...
  • Як попередити стійкі...
  • Актуал...
  • Епідситуація по м. Ч...
  • Санепі...
  • Виконання програми м...
  • Лабора...
  • Як вберегтися від са...
  • Актуал...
    SiteInfo
     Лучшие авторы:
      1    red     249  -  0
      2    belm     25  -  0
      3    serbel     1  -  0


     Новостей:
      Сегодня: 0
      За месяц: 6
      За все время: 274


     Пользователей:
      Новых: 0
      За месяц: 0
      Всего: 33
    Зараз онлайн
    Зараз на сайті: 3
    Пошукових роботів: 0
     
     

    Актуальні питання : Як вберегтися від сальмонельозу в літній період!
     

    У 2020 році в м. Чернігові зареєстровано 21 випадок захворювань на сальмонельоз . Серед захворілих   6 дітей.

    В Україні майже кожного року мають місце випадки групових захворювань. Захворювання, як правило, виникають через недотримання елементарних гігієнічних вимог під час приготування і зберігання страв.

    Епідеміологічною особливістю сальмонельозу є раптовість і масовість захворювань та літня сезонність. Однак частіше зустрічаються спорадичні випадки. У дітей сприйнятливість до інфекції значно більша, ніж у дорослих.

    Сальмонельоз – гостре інфекційне кишкове захворювання, яке виникає при споживанні продуктів, заражених поширеними в природі мікроорганізмами сальмонелами. Основним місцем їх знаходження є кишечник тварин і людини. Сальмонели мають здатність не лише стійко зберігатися, а й розмножуватись в продуктах харчування, зокрема в м’ясних, молочних, холодці, бульйонах, паштетах, ліверній ковбасі та виробах із фаршу. За оптимальної температури 20-37 градусів незначне зараження продуктів через 4-6 годин перетворюється на масивне забруднення. При цьому не відбувається змін кольору, запаху, смаку самого продукту. 

    Відчутне зростання захворюваності спостерігається з червня, коли підвищується температура повітря, що   сприяє накопиченню   сальмонел та токсинів в готових стравах при зберіганні їх без холодильника. (оптимальна температура для   росту сальмонел 35-37˚С). Інфікування готових харчових продуктів   може настати в результаті порушень правил особистої гігієни   хворим або здоровим   носієм, що готують страви .

    Потрібно знати , що сальмонели дуже стійкі мікроорганізми і в навколишньому   середовищі довгий час   лишаються   життєздатними. Ось приклад: у воді відкритих водойм вони виживають 11-120 діб, у яйцях до 13 місяців (сальмонели можуть не лише інфікувати шкарлупу, але і проникати всередину), в пилюці вони зберігаються протягом 2 років, а попадаючи   в харчові продукти   починають розмножуватись   в геометричній прогресії, виділяючи токсин(отруту), що може викликати захворювання   вже мінімум через 2 години, максимум через 2-3 доби.

     Джерелом інфекції можуть бути яйця птахів, м'ясо тварин, птахів, риба та люди, хворі на сальмонельоз або здорові бактеріоносії. Механічним переносником сальмонел можуть бути мухи.

     Бактеріоносійство може тривати багато місяців і навіть років. Слід сказати, що при правильному приготуванні їжі і при достатній термічній обробці дана бактерія гине і не становить загрози для людини.

    Основний шлях зараження – харчовий. Контактно-побутовий шлях зараження спостерігається переважно серед дітей раннього віку, осіб похилого і старечого віку та дуже ослаблених.

               Перші ознаки сальмонельозу проявляються, як правило, вже через кілька годин після зараження. Інкубаційний період захворювання може займати час від 2- 8 годин до 3 діб і більше.

    Хвороба виникає, в основному після вживання їжі забрудненої сальмонелами. У людини, що вживала таку їжу, через кілька годин підвищується температура тіла до 38-39˚ С, виникає головний біль, слабкість, біль у животі, нудота, багаторазова блювота, масивні рідкі   випорожнення з домішками слизу (можуть бути без патологічних домішок, або зеленого кольору )до 10-15 разів на добу. Також можливе бактеріоносійство збудника без клінічних ознак хвороби, коли в здорової людини виділяються   бактерії протягом   тривалого періоду - від 15 діб   до 3-х місяців.

    Профілактика захворювань сальмонельозом та іншими гострими кишковими інфекціями дуже проста:

    - не вживати харчові продукти, якість яких викликає сумніви;

    - не купувати харчові продукти на стихійних ринках;

    - не використовувати для приготування кондитерських виробів, омлетів, майонезів яйця водоплаваючої птиці;

    -   печеню з яєць варто   смажити з обох боків, яйця   варити не менше 15 хвилин

    - дотримуватись термінів реалізації м’ясних, молочних продуктів, яєць , забезпечувати належний температурний режим   транспортування   і зберігання їх;

    - влітку краще не готувати заливні страви , зельци, лапшу по-флотськи, млинці з м’ясним фаршем, не готувати страви з субпродуктів, не використовувати   м’ясні напівфабрикати, меланжі.

    - збираючись в похід чи на пляж краще не брати продукти, які швидко псуються ; під час купання   забороняти дітям ковтати воду.

        Дотримуйтесь правил особистої гігієни бо кишкові інфекції-це хвороби переважно брудних рук , неохайності та недбалого ставлення до свого харчування.

       У випадку виявлення перших ознак шлунково-кишкових розладів необхідно терміново звернутись до лікувальної установи. Не рекомендовано займатись самолікуванням. При груповому відпочинку, скупченнях людей хворого   з шлунково-кишковими розладами необхідно ізолювати від інших людей до прибуття лікаря.

    Головна наша мета – попередження. Профілактичні заходи щодо сальмонельозу здаються простими й очевидними, але свідомий та відповідальний підхід до заходів профілактики інфекційних захворювань допоможе запобігти неприємностям, зберегти здоров’я та хороший настрій.

     

    Лікар-епідеміолог

    Чернігівського міського відділу

    ДУ „Чернігівський ОЛЦ МОЗ України”                  Т.М. Авраменко


     
     
     
     
     
  • Профілактика сальмонельозу
  • Як уникнути кишкових інфекцій.
  • Профілактика кишкових інфекцій
  • Як вберегтися від кишкових інфекцій в літній період!
  • Щоб уникнути кишкових інфекцій варто пам`ятати
  •  
     
     (голосов: 0)
     Версія для друку