Зробити стартовою Додати у обране
 
Чернігівський міський відділ » Актуальні питання » Ранні овочі як джерела нітратів.
Навігація по сайту
Головна сторінка
Актуальні питання
Надзвичайні ситуації та події
в регіоні
Санепідситуація в регіоні
План роботи санепідустанови
Лабораторні дослідження
Про публічну інформацію
Реквізити
 
Популярні статті
» Епідемічна ситуація щодо захворюваності ...
» Епідемічна ситуація щодо захворюваності ...
» Епідемічна ситуація щодо поширення корон ...
» Тимчасові правила відвідування перукаре ...
» Епідемічна ситуація щодо поширення корон ...
» Профілактика хвороби Лайма
» Виконання програми моніторингу об’єктів ...
» Що робити, якщо розбився ртутний термоме ...
» Профілактика дитячого травматизму
Архів новин
Травень 2020 (9)
Квітень 2020 (7)
Березень 2020 (6)
Лютий 2020 (5)
Січень 2020 (9)
Грудень 2019 (6)
Листопад 2019 (6)
Жовтень 2019 (8)
Вересень 2019 (4)
Серпень 2019 (6)
Липень 2019 (8)
Червень 2019 (6)
Травень 2019 (6)
Квітень 2019 (4)
Березень 2019 (4)
Лютий 2019 (3)
Січень 2019 (2)
Грудень 2018 (6)
Листопад 2018 (4)
Жовтень 2018 (6)
Вересень 2018 (5)
Серпень 2018 (6)
Липень 2018 (7)
Червень 2018 (7)
Травень 2018 (6)
Квітень 2018 (5)
Березень 2018 (2)
Лютий 2018 (2)
Січень 2018 (5)
Грудень 2017 (4)
Листопад 2017 (6)
Жовтень 2017 (6)
Вересень 2017 (10)
Серпень 2017 (9)
Липень 2017 (8)
Червень 2017 (4)
Травень 2017 (5)
Квітень 2017 (1)
Березень 2017 (1)
Лютий 2017 (3)
Грудень 2016 (2)
Листопад 2016 (5)
Жовтень 2016 (1)
Вересень 2016 (3)
Серпень 2016 (2)
Липень 2016 (2)
Червень 2016 (4)
Травень 2016 (1)
Квітень 2016 (3)
Березень 2016 (1)
Останні новини
ЗаголовокКатегория
  • Профілактика дитячог...
  • Актуал...
  • Що робити, якщо розб...
  • Актуал...
  • Тимчасові правила в...
  • Актуал...
  • Епідемічна ситуація ...
  • Санепі...
  • Епідемічна ситуація ...
  • Актуал...
  • Епідемічна ситуація ...
  • Актуал...
  • Епідемічна ситуація ...
  • Санепі...
  • Профілактика хвороби...
  • Актуал...
  • Виконання програми м...
  • Лабора...
  • Що таке обов`язковий...
  • Актуал...
  • Гамма-фон у місті
  • Актуал...
  • Захворюваність на кі...
  • Санепі...
  • Ранні овочі як дж...
  • Актуал...
  • Епідситуація по м. Ч...
  • Санепі...
  • Інформація щодо пров...
  • Лабора...
  • Виконання програми м...
  • Лабора...
  • Актуальні питання пр...
  • Актуал...
  • Яка вона насправді, ...
  • Актуал...
  • Епідситуація по м. Ч...
  • Санепі...
  • Пам`ятка для населен...
  • Актуал...
    SiteInfo
     Лучшие авторы:
      1    red     216  -  0
      2    belm     25  -  0
      3    serbel     1  -  0


     Новостей:
      Сегодня: 0
      За месяц: 9
      За все время: 241


     Пользователей:
      Новых: 0
      За месяц: 1
      Всего: 32
    Зараз онлайн
    Зараз на сайті: 3
    Пошукових роботів: 0
     
     

    Актуальні питання : Ранні овочі як джерела нітратів.
     

    Весна... На полицях магазинів та на ринках з’являється все більше апетитних овочів, рука так і тягнеться  їх купити. Ми вже скучили за цими свіжими продуктами, плюс, вітаміни, яких дуже бракує нашому організму.

    І все було б добре, якби не одне але – нітрати, які є майже у всіх овочах. До того ж, ранні, особливо тепличні, овочі містять набагато більше цих речовин, ніж пізні.

    Чим небезпечні нітрати? Нітрат - сіль або ефір азотної кислоти, який застосовують в якості добрива та у виробництві. Вони забезпечують ріст рослин, але завелика їх кількість, яка накопичується в овочах, а потім потрапляє в організм людини, шкодить здоров’ю.

    Нітрати можуть призвести до отруєння токсинами, появи злоякісних пухлин, порушень діяльності центральної нервової системи, серця, пониження кров’яного тиску. Вони також зменшують кількість йоду, що призводить до збільшення щитовидної залози і порушення її роботи, перешкоджають засвоєнню вітаміну А. До негативного впливу нітратів найбільш чутливі немовлята, які перебувають на грудному вигодовуванні (нітрати передаються разом з молоком матері), діти до 1 року та особи похилого віку, а також хворі на анемію, хворі, які страждають від розладів серцево-судинної, дихальної системи. Яким би не виглядав букет хвороб від нітратів, убезпечити свій організм від їх вживання ви не зможете, бо нітрати є майже у всіх овочах та зелені, і не тільки. Проте ці речовини небезпечні у надмірних кількостях, тому, очевидно, потрібно стежити за тим, що ви їсте і скільки.

    Відповідно до норм ВООЗ, допустима добова норма нітратів для дорослої людини становить 5 мг на 1 кг ваги.

    В разі нестачі вітамінів-антиоксидантів нітрати в кишківнику перетворюються в нітрити, які взаємодіють з гемоглобіном крові і перетворюють його на метгемоглобін. В результаті блокування гемоглобіну до органів і тканин кисень не переноситься, що призводить до їх кисневого голодування. Проявами якого є сонливість, млявість, задишка, запаморочення, сильний бiль голови, потемнiння в очах, порушення координацiї, зниження артерiального тиску, цианоз, судоми.

    Свіжі овочі та фрукти, які реалізуються в торговій мережі повинні мати супровідні документи, зокрема, експертний висновок, де зазначається вміст нітратів та їх допустима норма відповідно до сезону вирощування.

    Залежно від умов вирощування в огірках допустима норма – 200- 400 мг/кг, у листових овочах (салат, кріп, петрушка)- 2000-3000мг/кг, у помідорах –100-200 мг/кг, в зеленій цибулі - до 400 мг/кг, в ранній капусті – до 800 мг/кг, в редисці – до 1200мг/кг, в столовому буряку – до 1400мг/кг, у ранній картоплі – до 1500 мг/кг, у ранній моркві – до 600 мг/кг.

    Щодо перших фруктів – полуниці, черешні та вишні – їх допустима норма нітратів становить 60 мг/кг.

    При споживанні ранніх овочів важливо дотримуватися нехитрих і зовсім нескладних правил .

    Перше з яких - якомога далі відст рочити  прийом ранніх овочів, наближаючи їх до сезону природного дозрівання. Таке «утримання» істотно знизить вплив на організм шкідливих речовин, що потрапляють з ранніми овочами. Необхідно знати, що природні строки зростання цих овочів у ґрунті - це ті овочі, які сприймає людський організм.

    Не всі овочі однаково накопичують нітрати, в одних їх більше, а інші менш небезпечні. Найбільше схильні до накопичення азотистих сполук листова капуста, салат, редис, зелена цибуля, кріп, шпинат. На другому місці цвітна капуста, огірки, брокколі, кабачки, селера, морква, білокачанна капуста, редька. Найменш небезпечні бобові (горох, квасоля), картопля, солодкий перець, брюссельська капуста, помідори і ріпчаста цибуля.

    При придбанні  ранніх овочів слід пам’ятати:

    Надійніше купувати ранні овочі в магазинах. Там продукцію приймають від виробників, що мають необхідні документи щодо вмісту нітратів в овочах.

    Слід знати, що чим більший плід, тим більше в ньому стимулюючих речовин.

    Вся зелень (кріп, шпинат, петрушка) і огірки повинні бути темно-зеленого кольору. Обріз коренів зелені повинен бути свіжим, а огірки твердими і мати тонку шкірку.

    Вибирайте легку і не дуже тверду молоду капусту з яскраво-зеленим блискучим,  вологим листям, свіжим обрізом.

    Плоди редису повинні бути не дуже великими, але твердими і рівномірно забарвленими без темних і жовтих плям.

    При виборі болгарського перцю рекомендується звертати увагу на чашечку (вона повинна бути зеленою) і мати свіжий обріз.

    Як зменшити шкідливий вміст нітратів:

    Перед вживанням і приготуванням ретельно мийте овочі, видаляйте позеленілі частини (картопля, морква).

    Після миття замочіть овочі на 15-20 хвилин у холодній воді, злийте воду і замочіть ще один раз.

    В таких овочах, як огірки і редиска, бажано очищати шкірку, а також зрізати плодоніжки і хвостики (не менше одного сантиметра з обох бокiв). Це стосується не лише огiркiв, а й ранньої моркви, буряка.

    Стебла зелені (петрушка, кріп та ін) накопичують більше нітратів, ніж гілочки, тому їх вживати в їжу не рекомендується.

    Овочі, що не будете піддавати тепловій обробці (огірки, помідори, капуста, зелень) обов’язково перед вживанням збризніть лимонним або гранатовим соком — кислота, яка в них міститься, має властивість знешкоджувати нітрати. Річ у тому, що небезпечні для організму нітросполуки перетворюються в шлунку на небезпечні лише під впливом нітробактерій, а лимонна кислота швидко  блокує їх розмноження.

    При тепловій обробці рівень нітратів знижується на 60-80%. Але відвар рекомендується злити відразу ж після варіння, а потім вже солити овочі.

    Не зберігайте овочі довго навіть у холодильнику — при зміні температури і довгому зберіганні нітрати швидко перетворюються на нітрити.

    Готуйте на один раз і ні в якому разі не зберігайте розрізані овочі і салати в холодильнику.

    Слід пам’ятати, що найбільше нітратів - в серцевині або качані плода.

    Найбільше скупчення нітратів - у шкірці й біля «хвостиків», а в капусті – у верхніх листках і в качані.  Обов'язково видаляйте жовту серцевину з червоного помідора. Безпечніше для вашого організму і очищений огірок або яблуко.

    Перед приготування «молодого» борщу господиням варто трохи проварити овочі в невеликій кількості води, потім цю воду злити, і вже на свіжій воді готувати страву.

    Вживайте  помірну кількість  ранніх  овочів та фруктів та  бережіть  своє  здоров’я .

     

     

    Лікар відділення організації

    санітарно-гігієнічних досліджень

    Чернігівського міського відділу

    ДУ «Чернігівський ОЛЦ МОЗ України»                                Л.Д.Лазаренко

     
     
     
     
     
  • Як зменшити кількість нітратів в овочах і фруктах
  • ПОПЕРЕДЖЕННЯ ОТРУЄННЯ НІТРАТАМИ
  • Профілактика недостатності вітамінів у дітей
  • Ботулізм - ознаки, заходи попередження та профілактика
  • Як уникнути кишкових інфекцій.
  •  
     
     (голосов: 0)
     Версія для друку