Зробити стартовою Додати у обране
 
Чернігівський міський відділ » Актуальні питання » Яка вона насправді, вода з пунктів розливу.
Навігація по сайту
Головна сторінка
Актуальні питання
Надзвичайні ситуації та події
в регіоні
Санепідситуація в регіоні
План роботи санепідустанови
Лабораторні дослідження
Про публічну інформацію
Реквізити
 
Популярні статті
» Про якість води відкритих водойм у місця ...
» Результати лабораторних мікробіологічних ...
» Вплив фізичних факторів на мікробіологіч ...
» Виконання програми моніторингу об’єктів ...
» Безпечне використання пестицидів в особи ...
» Епідситуація по м. Чернігову.
Архів новин
Липень 2020 (2)
Червень 2020 (6)
Травень 2020 (9)
Квітень 2020 (7)
Березень 2020 (6)
Лютий 2020 (5)
Січень 2020 (9)
Грудень 2019 (6)
Листопад 2019 (6)
Жовтень 2019 (8)
Вересень 2019 (4)
Серпень 2019 (6)
Липень 2019 (8)
Червень 2019 (6)
Травень 2019 (6)
Квітень 2019 (4)
Березень 2019 (4)
Лютий 2019 (3)
Січень 2019 (2)
Грудень 2018 (6)
Листопад 2018 (4)
Жовтень 2018 (6)
Вересень 2018 (5)
Серпень 2018 (6)
Липень 2018 (7)
Червень 2018 (7)
Травень 2018 (6)
Квітень 2018 (5)
Березень 2018 (2)
Лютий 2018 (2)
Січень 2018 (5)
Грудень 2017 (4)
Листопад 2017 (6)
Жовтень 2017 (6)
Вересень 2017 (10)
Серпень 2017 (9)
Липень 2017 (8)
Червень 2017 (4)
Травень 2017 (5)
Квітень 2017 (1)
Березень 2017 (1)
Лютий 2017 (3)
Грудень 2016 (2)
Листопад 2016 (5)
Жовтень 2016 (1)
Вересень 2016 (3)
Серпень 2016 (2)
Липень 2016 (2)
Червень 2016 (4)
Травень 2016 (1)
Квітень 2016 (3)
Березень 2016 (1)
Останні новини
ЗаголовокКатегория
  • Епідситуація по м. Ч...
  • Санепі...
  • Виконання програми м...
  • Лабора...
  • Результати лаборатор...
  • Лабора...
  • Вплив фізичних факто...
  • Актуал...
  • Про якість води відк...
  • Актуал...
  • Безпечне використанн...
  • Актуал...
  • Епідситуація по м. Ч...
  • Санепі...
  • Виконання програми м...
  • Лабора...
  • Профілактика дитячог...
  • Актуал...
  • Що робити, якщо розб...
  • Актуал...
  • Тимчасові правила в...
  • Актуал...
  • Епідемічна ситуація ...
  • Санепі...
  • Епідемічна ситуація ...
  • Актуал...
  • Епідемічна ситуація ...
  • Актуал...
  • Епідемічна ситуація ...
  • Санепі...
  • Профілактика хвороби...
  • Актуал...
  • Виконання програми м...
  • Лабора...
  • Що таке обов`язковий...
  • Актуал...
  • Гамма-фон у місті
  • Актуал...
  • Захворюваність на кі...
  • Санепі...
    SiteInfo
     Лучшие авторы:
      1    red     224  -  0
      2    belm     25  -  0
      3    serbel     1  -  0


     Новостей:
      Сегодня: 0
      За месяц: 7
      За все время: 249


     Пользователей:
      Новых: 0
      За месяц: 1
      Всего: 33
    Зараз онлайн
    Зараз на сайті: 4
    Пошукових роботів: 0
     
     

    Актуальні питання : Яка вона насправді, вода з пунктів розливу.
     

    Протягом останніх років набирає популярності вживання фасованої питної води та води з пунктів розливу.

    Виробники як найяскравіше намагаються розрекламувати воду, що розливають: «вода має 7 або 9 ступенів очистки, збалансований вміст солей, м’яка, при її кип’ятінні не утворюється накипу», наголошують вони.

    Насправді, виробляючи воду та декларуючи її відповідність технічним умовам і санітарним вимогам, самі виробники не знають, що реалізують споживачу і як змінюється хімічний та мікробіологічний склад води в процесі її очищення.

    Вода питна фасована та з пунктів розливу, яка призначена для забезпечення фізіологічних, санітарно-гігієнічних, побутових та господарських потреб населення, а також для виробництва продукції за своїм складом (органолептичним, фізико-хімічним, мікробіологічним, паразитологічним та радіаційним) має відповідати вимогам   ДержСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

    В иробничий контроль має проводиться згідно з робочою програмою, що є складовою технологічного регламенту або іншого документа з описом технологічного процесу виробництва питної води, в якій повинно бути відображено: перелік показників, що потребують контролю, та порядок його здійснення, місця та календарні графіки відбору проб води для лабораторних досліджень.

    Вода, яка надходить до споживача, має проходити виробничий лабораторний контроль постійно .

    Виробники з пунктів розливу м. Чернігова які дійсно зацікавлені в тому щоб надавати якісний продукт свого виробництва, постійно контролюють якість води питної, в лабораторіях Чернігівського міського відділу ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України», яку виготовляють на своїх пунктах розливу.

    Лабораторії Чернігівського міського відділу ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» мають свідоцтва про технічну компетентність відповідно критеріям Базової організації метрологічної служби Міністерства охорони здоров’я України (№ 05/18 від 02.04.2018 та № 06/18 від 02.04.2018, чинні до 02.04.2021.)

    В процесі лабораторних досліджень результати, як мікробіологічні так і санітарно-хімічні бувають різні.

    Мікробіологічна лабораторія найчастіше виявляє невідповідність нормативним вимогам за вмістом загальних колі форм та перевищення загального мікробного числа. Ці показники являються мікробіологічними індикаторами мікробного складу води питної або тари  з пунктів розливу, виявлення яких може свідчити про наявність інфекційних хвороб механізм передачі, яких пов’язаних з водним фактором.

    Хімічна лабораторія досліджує санітарно-хімічні показники питної води, які необхідні для забезпечення фізіологічної потреби людини. В процесі досліджень виявляється, що очищена вода має значно занижений вміст мікроелементів і їх кількістю більше наближена до дистильованої та часто має відхилення за водневим показником (рН) в кислий бік. Така вода питна для людини користі не несе, а навіть навпаки починає вимивати з організму його резервні запаси мікроелементів, які необхідні для повноцінного функціонування органів і систем організму.

    Встановлення невідповідності нормативним вимогам негайно повідомляється виробнику, який зупиняє розлив води питної до з’ясування і усунення невідповідності шляхом знезараження та дезінфекції обладнання на пункті розливу або збалансування   мікроелементів шляхом штучної мінералізації та корегування рН води питної. Відновлення розливу відбувається тільки після позитивних лабораторних досліджень.

    На жаль, не всі виробники вод мають добросовісний намір до виробництва і не готові витрачати додаткові кошти на те, щоб контролювати якість та безпечність води власного виробництва.  

    Перед тим, як все ж таки придбати таку воду, потрібно не соромитись і вимагати у продавців протоколи санітарно-хімічних та мікробіологічних лабораторних досліджень води, які проводяться один раз в місяць. Рекомендуємо також звертати увагу на текст етикетки, де зазначаються фактичні значення показників фізіологічної повноцінності мінерального складу питної води, дата виготовлення та закінчення терміну споживання. Чимале значення мають умови транспортування та зберігання води питної, зокрема, не слід зберігати воду у непридатних для цього ємностях (повторно використані ПЕТ-пляшки або технічні ємності, каністри тощо). А також не слід понад строк зазначений виробником зберігати воду, навіть набрану у відповідні ємкості, щ о закриваються.

    Будьте здорові, пийте якісну та контрольовану воду! Ваше здоров’я та здоров’я ваших рідних – у ваших руках.

     

    Лікар із загальної гігієни відділення епідеміологічного нагляду (спостереження)

    та профілактики неінфекційних захворювань                                                                                                             Ігнатенко А.В.

     
     
     
     
     
  • Про що можуть розповісти результати лабораторного аналізу питної води
  • Результати моніторингу лабораторних досліджень в м. Чернігові за перше півр ...
  • Результати моніторингу лабораторних досліджень в м. Чернігові за 5 місяців ...
  • Про результати соціально-гігієнічного моніторингу об’єктів довкілля в м. Че ...
  • Результати моніторингу об’єктів навколишнього середовища в м. Чернігові за ...
  •  
     
     (голосов: 0)
     Версія для друку