Зробити стартовою Додати у обране
 
Чернігівський міський відділ » Актуальні питання » Про що можуть розповісти результати лабораторного аналізу питної води
Навігація по сайту
Головна сторінка
Актуальні питання
Надзвичайні ситуації та події
в регіоні
Санепідситуація в регіоні
План роботи санепідустанови
Лабораторні дослідження
Про публічну інформацію
Реквізити
 
Популярні статті
» УВАГА! ВІРУСНИЙ ГЕПАТИТ А!
» Епідемічна ситуація щодо захворюваності ...
» Щодо спалаху вірусного гепатиту А в Чер ...
» Епідемічна ситуація щодо захворюваності ...
» Епідситуація по м. Чернігову
» Поліомієліт— це актуально!
» Виконання програми моніторингу об’єктів ...
» Інформація щодо проведення моніторингови ...
» Епідситуація по м. Чернігову
Архів новин
Грудень 2019 (5)
Листопад 2019 (7)
Жовтень 2019 (8)
Вересень 2019 (4)
Серпень 2019 (6)
Липень 2019 (8)
Червень 2019 (6)
Травень 2019 (6)
Квітень 2019 (4)
Березень 2019 (4)
Лютий 2019 (3)
Січень 2019 (2)
Грудень 2018 (6)
Листопад 2018 (4)
Жовтень 2018 (6)
Вересень 2018 (5)
Серпень 2018 (6)
Липень 2018 (7)
Червень 2018 (7)
Травень 2018 (6)
Квітень 2018 (5)
Березень 2018 (2)
Лютий 2018 (2)
Січень 2018 (5)
Грудень 2017 (4)
Листопад 2017 (6)
Жовтень 2017 (6)
Вересень 2017 (10)
Серпень 2017 (9)
Липень 2017 (8)
Червень 2017 (4)
Травень 2017 (5)
Квітень 2017 (1)
Березень 2017 (1)
Лютий 2017 (3)
Грудень 2016 (2)
Листопад 2016 (5)
Жовтень 2016 (1)
Вересень 2016 (3)
Серпень 2016 (2)
Липень 2016 (2)
Червень 2016 (4)
Травень 2016 (1)
Квітень 2016 (3)
Березень 2016 (1)
Останні новини
ЗаголовокКатегория
  • Епідситуація по м. Ч...
  • Санепі...
  • Щодо спалаху вірусно...
  • Санепі...
  • Інформація щодо пров...
  • Лабора...
  • Виконання програми м...
  • Лабора...
  • Епідемічна ситуація ...
  • Санепі...
  • Поліомієліт— це акту...
  • Актуал...
  • Епідемічна ситуація ...
  • Санепі...
  • УВАГА! ВІРУСНИЙ ГЕПА...
  • Актуал...
  • Епідситуація по м. Ч...
  • Санепі...
  • Інформація щодо пров...
  • Лабора...
  • Про випадок ботулізм...
  • Санепі...
  • Виконання програми м...
  • Лабора...
  • План протиепідемічни...
  • Санепі...
  • Результати досліджен...
  • Лабора...
  • Результати досліджен...
  • Актуал...
  • Обережно, пластмаси!
  • Актуал...
  • Щеплення захистить ...
  • Актуал...
  • Епідситуація по м. Ч...
  • Санепі...
  • Інформація щодо пров...
  • Лабора...
  • Виконання програми м...
  • Лабора...
    SiteInfo
     Лучшие авторы:
      1    red     180  -  0
      2    belm     25  -  0
      3    serbel     1  -  0


     Новостей:
      Сегодня: 2
      За месяц: 10
      За все время: 205


     Пользователей:
      Новых: 0
      За месяц: 0
      Всего: 31
    Зараз онлайн
    Зараз на сайті: 16
    Пошукових роботів: 0
     
     

    Актуальні питання : Про що можуть розповісти результати лабораторного аналізу питної води
     

    Ніхто не стане сперечатися з твердженням, що якщо ми п'ємо якісну воду, це допоможе уникнути багатьох проблем зі здоров'ям.

    Водопровідна вода, що подається населенню міста господарсько-комунальним водопроводом, перед подачею споживачам постійно перевіряється відомчою лабораторією за фізико-хімічними та мікробіологічними показниками. Однак по дорозі до кінцевого споживача вода може бути повторно забруднена різними органічними і неорганічними сполуками і навіть мікроорганізмами. Іноді це стає причиною нездужань або просто неможливістю вживати воду для пиття через її неприємний колір або запах.

    Багато хто вважає, що вода з артезіанської свердловини за визначенням чиста, смачна і корисна. Найчастіше це дійсно так, але буває і навпаки. Вода зі свердловин нерідко виявляється забрудненої різними хімічними речовинами, в ній можна виявити сторонні домішки і хвороботворні бактерії. І чим менше глибина свердловини, тим вище ризик.

    Тому природне бажання споживача - дізнатися про склад рідини, що тече з водопровідного крана або зі власної артсвердловини. Найнадійніший спосіб - зробити аналіз води, показники якого наочно продемонструють її склад.

    В Україні якість питної води регулюється державними санітарними нормами та правилами - ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», який встановлює гігієнічні нормативи безпечності та якості питної води. Питна вода повинна відповідати наступним гігієнічним вимогам: бути безпечною в епідемічному відношенні, мати сприятливі органолептичні властивості та нешкідливий хімічний склад.

    Але, отримавши на руки результати лабораторних досліджень, пересічні споживачі не завжди можуть розібратися, що там до чого. Правильна розшифровка показників аналізу питної води надзвичайно важлива. Тільки знаючи прийняті гігієнічні нормативи питної води, легко порівняти їх з отриманими результатами і побачити, наскільки вода з вашого крана відповідає стандартам.

    Отже, про що ж говорять показники аналізу води зі артезіанської свердловини або водопроводу?



    Показник

    Нормативне значення

    Про що свідч а ть відхилення від нормативних значень

    Присмак і запах


    Не більше 2 бал ів


    Унеможливлює використання води в питних цілях.

    Каламутність


    Не більше 1 ,5 мг/ дм3


    Перевищення свідчить про забруднення води завислими органічними та неорганічними речовинами. Показник можливого забруднення води патогенними бактеріями та вірусами, особливо ентеровірусами. 

    Забарвленість


    не более 20 град .


    Надає воді неприємний вид. Часто причина високої кольоровості - високий вміст в воді органічних та неорганічних речовин, зокрема заліза, марганця, міді.

    рН


    6 ,5 – 8,5


    Зміна водневого показника води свідчить про забруднення джерела водопостачання кислими або лужними стічними водами. Малі значення рН зазвичай викликають корозію труб. При рН більше 11, вода може викликати подразнення слизової оболонки очей і шкіри, має підвищену милкость і характерний неприємний запах .

    Окиснюваність перманганатна


    Не більше 5,0 мг/ дм3


    Збільшена окиснюваність вказує на можливе забруднення води легкоокислюваними органічними та неорганічними сполуками. 

    Жорсткість загальна


    Не більше 7,0 ммоль/ дм3


    Значний вміст в воді солей жорсткості надає воді гіркий смак , є одним з факторів ризику утворення сечокам'яної хвороби, впливає на стан шкіри та волосся, на функціонування сердцево-судинної та шлунково-кишкової систем. Призводить до появи на нагрівальних елементах вапняних відкладень (накип), до великої витрати миючих засобів, посилен ого знос у тканин при пранні, ускладненню кулінарної обробки м'яса і овочів. 

    Залізо загальне


    Не б ільше 0,2 мг/ дм3


    Перевищення вмісту заліз а надає воді терпкого металевого присмак у та жовто-коричневе забарвлення, призводить до появи іржавих плям на тканинах і патьоків на сантехніці. Також можлива поява всередині труб залізистих відкладень. Перевищення ГДК заліза у воді сприяє збільшенню ризику інфарктів, алергічних реакцій, захворювань печінки, крові.

    Марганець


    Не б ільше 0,05 мг/ дм3


    Перевищення вмісту надає воді рожеве забарвлення і терпкий присмак. Утворюється накип на посуді , під час прання такою водою забарвлюється білизна. Надлишковий вміст сприяє пригніченню функції щитоподібної залози. 

    Група азоту :


    Амоній


    Нітрити


    Нітрати


    Не б ільше :


    0,5 мг/ дм3


    0,5 мг/ дм3


    50 мг/ дм3


    За наявністю, кількістю та співвідношенню в воді азотовмісних сполук можна судити про ступінь і давність забруднення води продуктами життєдіяльності людини, господарсько-побутовими та стічними водами, мінеральними добривами. Вміст у воді цих речовин є непрямим показником епідемічної небезпеки води. Перевищення вмісту нітратів у воді призводить до виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії у немовлят та дітей молодших вікових груп, підвищення ризику онкологічних захворювань.

    Хлориди


    Не б ільше 250 мг/ дм3


    Надлишок надає воді специфічного солоного присмаку. Перевищення вмісту свідчить про забруднення води господарсько-побутовими та стічними водами та є непрямим показником епідемічної небезпеки води.

    Сульфати


    Не б ільше 250 мг/ дм3


    Надлишок надає воді специфічного гіркого присмаку. 

    Цинк


    Не б ільше 1,0 мг/ дм3


    Перевищення вмісту надає воді неприємного в’яжучого присмак у.

    Мідь


    Не б ільше 1,0 мг/ дм3


    У разі перевищення вмісту міді у воді вона набуває неприємн ого терпк ого присмак у. Також відзначається фарбування білизни під час прання , спостерігається корозія алюмінієвого та цинкового посуду.

    Загальне мікробне число


    Не б ільше 100 КУО/ см3


    Це загальний показник розвитку в воді мікрофлори і мікрофауни, його перевищення свідчить про високу ймовірність наявності у воді патогенних мікроорганізмів. 

    Загальні коліформи


    E. coli (кишкова паличка)


    Ентерококи




    Відсутність


    Показники забруднення води продуктами життєдіяльності тварин і людини, присутність яких є достовірним індикатором свіжого фекального забруднення води, у т.ч. і патогенними мікроорганізмами, та наявності умов вторинного забруднення водопровідних споруд та мереж.



    Таким чином, єдиним достовірним способом оцінити якість та безпечність питної води є проведення лабораторних досліджень .


    Лабораторії Чернігівського міського відділу ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр МОЗ України» проводять професійний і комплексний аналіз питної води за затвердженими показниками з дотриманням всіх вимог, що предʼявляються до методів випробувань.





    Лікар з комунальної гігієни відділення

    організації санітарно-гігієнічних досліджень                                                                                       Д.А.Романенко


     

     
     
     
     
     
  • Як зменшити кількість нітратів в овочах і фруктах
  • ПОПЕРЕДЖЕННЯ ОТРУЄННЯ НІТРАТАМИ
  • Виконання програми моніторингу лабораторних досліджень в м. Чернігові за І ...
  • Виконання програми моніторингу лабораторних досліджень в м. Чернігові за 4 ...
  • Результати моніторингу лабораторних досліджень в м. Чернігові за 5 місяців ...
  •  
     
     (голосов: 0)
     Версія для друку