Зробити стартовою Додати у обране
 
Чернігівський міський відділ » Актуальні питання » Профілактика кишкових інфекцій
Навігація по сайту
Головна сторінка
Актуальні питання
Надзвичайні ситуації та події
в регіоні
Санепідситуація в регіоні
План роботи санепідустанови
Лабораторні дослідження
Про публічну інформацію
Реквізити
 
Популярні статті
» Епідемічна ситуація щодо захворюваності ...
» Про що можуть розповісти результати лаб ...
» Виконання програми моніторингу об’єктів ...
» Інформація щодо проведення моніторингови ...
» Епідситуація по м. Чернігову
» Щеплення захистить від грипу та унемож ...
Архів новин
Жовтень 2019 (5)
Вересень 2019 (4)
Серпень 2019 (6)
Липень 2019 (8)
Червень 2019 (6)
Травень 2019 (6)
Квітень 2019 (4)
Березень 2019 (4)
Лютий 2019 (3)
Січень 2019 (2)
Грудень 2018 (6)
Листопад 2018 (4)
Жовтень 2018 (6)
Вересень 2018 (5)
Серпень 2018 (6)
Липень 2018 (7)
Червень 2018 (7)
Травень 2018 (6)
Квітень 2018 (5)
Березень 2018 (2)
Лютий 2018 (2)
Січень 2018 (5)
Грудень 2017 (4)
Листопад 2017 (6)
Жовтень 2017 (6)
Вересень 2017 (10)
Серпень 2017 (9)
Липень 2017 (8)
Червень 2017 (4)
Травень 2017 (5)
Квітень 2017 (1)
Березень 2017 (1)
Лютий 2017 (3)
Грудень 2016 (2)
Листопад 2016 (5)
Жовтень 2016 (1)
Вересень 2016 (3)
Серпень 2016 (2)
Липень 2016 (2)
Червень 2016 (4)
Травень 2016 (1)
Квітень 2016 (3)
Березень 2016 (1)
Останні новини
ЗаголовокКатегория
  • Епідемічна ситуація ...
  • Санепі...
  • Щеплення захистить ...
  • Актуал...
  • Епідситуація по м. Ч...
  • Санепі...
  • Інформація щодо пров...
  • Лабора...
  • Виконання програми м...
  • Лабора...
  • Про що можуть розпо...
  • Актуал...
  • Що треба знати про ш...
  • Актуал...
  • Епідситуація по м. Ч...
  • Санепі...
  • Виконання програми м...
  • Лабора...
  • Інформація щодо пров...
  • Лабора...
  • Профілактика недоста...
  • Актуал...
  • Коли відпочине прир...
  • Актуал...
  • Епідситуація по м. Ч...
  • Санепі...
  • Інформація щодо пров...
  • Лабора...
  • Виконання програми м...
  • Лабора...
  • Профілактика кишкови...
  • Актуал...
  • ПОПЕРЕДЖЕННЯ ОТРУЄНН...
  • Актуал...
  • Про якість води відк...
  • Лабора...
  • Виконання програми м...
  • Лабора...
  • Епідситуація по м. Ч...
  • Санепі...
    SiteInfo
     Лучшие авторы:
      1    red     165  -  0
      2    belm     25  -  0
      3    serbel     1  -  0


     Новостей:
      Сегодня: 0
      За месяц: 6
      За все время: 190


     Пользователей:
      Новых: 0
      За месяц: 0
      Всего: 31
    Зараз онлайн
    Зараз на сайті: 5
    Пошукових роботів: 0
     
     

    Актуальні питання : Профілактика кишкових інфекцій
     

        Кишкові інфекції – група гострих інфекційних захворювань, які характеризуються ураженням травного тракту  з підвищенням температури тіла, болями в животі, нудотою, блюванням та проносом. Час від зараження збудниками цих інфекцій до перших клінічних проявів хвороби триває від декількох годин до двох-трьох діб. До кишкових інфекцій відносяться такі захворювання як черевний тиф, дизентерія, харчові токсикоінфекції, сальмонельоз, ешеріхіози, ентеро - та ротавірусна інфекції. Всі ці захворювання виникають внаслідок вживання інфікованих харчових продуктів чи води та зараження через брудні руки. Кишкові інфекції поширені повсюдно навіть у розвинутих країнах. Для кишкових інфекцій характерна літньо-осіння сезонність, саме в цей період відбувається ріст захворюваності. Це пов’язано зі сприятливими умовами для зберігання і розмноження збудників у довкіллі та активізацією шляхів зараженя людини. Джерелом зараження збудниками кишкових інфекцій мож уть бути хвора на цю патологію людина чи заразоносій. «Носії» збудників становлять найбільшу епідеміологічну небезпеку, оскільки вони ведуть активний спосіб життя, при цьому контактують зі здоровими людьми, займаються  приготуванням страв, працюють на об’єктах громадського харчування та підприємствах з виготовлення продуктів харчування. Збудники кишкових інфекцій передаються харчовим, водним та контактно-побутовим шляхами. Факторами передачі зазначених збудників є вода, харчові продукти, кухонний посуд,  кухонний інвентар, а також мухи. Серед харчових продуктів найбільшу загрозу з огляду зараження становлять заливні страви, паштети, страви із м’ясним фаршом, м’ясні салати, салати зі сметаною, майонезом, кондитерські вироби із кремом тощо. Загалом вживання будь-яких страв, котрі зберігалися без дотримання температурного режиму чи належних гігієнічних умов може призвести до захворювання на кишкову інфекцію. Слід звернути увагу на те, що наявність збудників та їх розмноження не впливає на органолептичні якості продуктів харчування чи води. Інфіковані продукти на смак і вигляд не відрізняються від безпечних та якісних.

        Враховуючи те, що з настанням літнього періоду зростає небезпека щодо зараження збудниками кишкових інфекцій для попередження захворювання необхідно дотримуватися наступних порад:

       - перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов’язково мити руки з милом ;

       - обов’язково мити руки після відвідування туалету;

       - не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду із сумнівних вододжерел (ставків, струмків, озер, річок, затоплених колодязів тощо).

       - для пиття і приготування їжі використовувати питну бутильовану воду чи воду з водогону;

       - не купувати харчові продукти на стихійних ринках;

       - не допускати споживання продуктів та напоїв з вичерпаним терміном зберігання;

       - не вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх якості;

       - при купівлі будь-якого харчового продукту у торг івельній мережі чи на ринку споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції; що реалізується;

       - овочі та фрукти перед вживанням ретельно мити й обдавати окропом;

       - готові страви  без холо дильного обладнання  можуть зберігатися не більше  2 годин;

       - зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлені терміни;

       - при відпочинку на природі для миття посуду і рук використовувати кип’ячену воду та виключати контакт продуктів харчування з грунтом чи піском;

       - при подорожуванні не рекомендовано брати  продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські кремові вироби, м’ясні салати, паштети інші продукти , що потребують охолодження при зберіганні);

       - на відпочинку без організованого харчування виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки чи страв, які швидко псуються (заливні страви, страви із м’ясним фаршом, м’ясні салати, салати зі сметаною, торти, тістечка тощо).

       

        У випадку виявлення перших ознак шлунково-кишкових розладів необхідно терміново звернутись до лікувальної установи. Не рекомендовано займатись самолікуванням. При груповому відпочинку, скупченнях людей хворого з шлунково-кишковими розладами необхідно ізолювати від інших людей до прибуття лікаря.

     

     

     

        Лікар Чернігівського  міського відділу

        ДУ «Чернігівський обласний лабораторний

        центр МОЗ України»                                                                Л.Д.Лазаренко

     
     
     
     
     
  • Як уникнути кишкових інфекцій.
  • Як вберегтися від кишкових інфекцій в літній період!
  • Щоб уникнути кишкових інфекцій варто пам`ятати
  • Профілактика сальмонельозу
  • Що треба знати про вірусний гепатит А
  •  
     
     (голосов: 0)
     Версія для друку