Зробити стартовою Додати у обране
 
Чернігівський міський відділ » Актуальні питання » ПОПЕРЕДЖЕННЯ ОТРУЄННЯ НІТРАТАМИ
Навігація по сайту
Головна сторінка
Актуальні питання
Надзвичайні ситуації та події
в регіоні
Санепідситуація в регіоні
План роботи санепідустанови
Лабораторні дослідження
Про публічну інформацію
Реквізити
 
Популярні статті
» Про якість води р. Стрижень у зони відп ...
» Обережно, нітрати у воді!
» Епідситуація по м. Чернігову.
» Про якість води р. Десна на пляжі «Золот ...
» Про якість води відкритих водойм у місця ...
» Пил - як хімічний фактор, що впливає на ...
» Як вберегтися від сальмонельозу в літній ...
» Виконання програми моніторингу об’єктів ...
Архів новин
Липень 2020 (9)
Червень 2020 (6)
Травень 2020 (9)
Квітень 2020 (7)
Березень 2020 (6)
Лютий 2020 (5)
Січень 2020 (9)
Грудень 2019 (6)
Листопад 2019 (6)
Жовтень 2019 (8)
Вересень 2019 (4)
Серпень 2019 (6)
Липень 2019 (8)
Червень 2019 (6)
Травень 2019 (6)
Квітень 2019 (4)
Березень 2019 (4)
Лютий 2019 (3)
Січень 2019 (2)
Грудень 2018 (6)
Листопад 2018 (4)
Жовтень 2018 (6)
Вересень 2018 (5)
Серпень 2018 (6)
Липень 2018 (7)
Червень 2018 (7)
Травень 2018 (6)
Квітень 2018 (5)
Березень 2018 (2)
Лютий 2018 (2)
Січень 2018 (5)
Грудень 2017 (4)
Листопад 2017 (6)
Жовтень 2017 (6)
Вересень 2017 (10)
Серпень 2017 (9)
Липень 2017 (8)
Червень 2017 (4)
Травень 2017 (5)
Квітень 2017 (1)
Березень 2017 (1)
Лютий 2017 (3)
Грудень 2016 (2)
Листопад 2016 (5)
Жовтень 2016 (1)
Вересень 2016 (3)
Серпень 2016 (2)
Липень 2016 (2)
Червень 2016 (4)
Травень 2016 (1)
Квітень 2016 (3)
Березень 2016 (1)
Останні новини
ЗаголовокКатегория
  • Виконання програми м...
  • Лабора...
  • Як вберегтися від са...
  • Актуал...
  • Про якість води відк...
  • Актуал...
  • Обережно, нітрати у ...
  • Актуал...
  • Про якість води р. Д...
  • Актуал...
  • Пил - як хімічний фа...
  • Актуал...
  • Про якість води р. С...
  • Актуал...
  • Епідситуація по м. Ч...
  • Санепі...
  • Виконання програми м...
  • Лабора...
  • Результати лаборатор...
  • Лабора...
  • Вплив фізичних факто...
  • Актуал...
  • Про якість води відк...
  • Актуал...
  • Безпечне використанн...
  • Актуал...
  • Епідситуація по м. Ч...
  • Санепі...
  • Виконання програми м...
  • Лабора...
  • Профілактика дитячог...
  • Актуал...
  • Що робити, якщо розб...
  • Актуал...
  • Тимчасові правила в...
  • Актуал...
  • Епідемічна ситуація ...
  • Санепі...
  • Епідемічна ситуація ...
  • Актуал...
    SiteInfo
     Лучшие авторы:
      1    red     231  -  0
      2    belm     25  -  0
      3    serbel     1  -  0


     Новостей:
      Сегодня: 0
      За месяц: 8
      За все время: 256


     Пользователей:
      Новых: 0
      За месяц: 0
      Всего: 33
    Зараз онлайн
    Зараз на сайті: 3
    Пошукових роботів: 0
     
     

    Актуальні питання : ПОПЕРЕДЖЕННЯ ОТРУЄННЯ НІТРАТАМИ
     

    Нітрати (солі азотної кислоти) є найпоширенішими токсичними забруднювачами середовища існування людини. Джерелом такого забруднення є перш за все азотні добрива, продукти гниття органічних речовин, промислові й комунально - побутові відходи, використання побутових речовині т. д.

    Нітрати накопичуються у воді і продуктах харчування, потім потрапляють в організм людей і тварин . Під впливом мікроорганізмів в шлунково - кишковому тракті проходять процеси з утворенням нітрозоамінів і нітрозоамідів.

    Нітрати викликають метгемоглобінемію, нітрозоаміни і нітрозоаміди – онкологічні захворювання, вони негативно впливають на нервову і серцево - судинну систем у , викликають порушення їх функціонування.

    Джерелами попадання нітратів в організм людини є: 

    овочі і фрукти (найбільш інтенсивно накопичують нітрати чорна редька, буряк, салат, щавель, редис, шпинат, петрушка, кріп та інші);

    м’ясні та рибні продукти ;

    сири (застосовують у виробництві); 

    вода (особливо у системах забезпечення населення водою із відкритих водойм, річок , колодязів ).

    Доведено, що в залежності від сімейства рослин вміст в них нітратів коливається в десятки разів, а в залежності від сорт у 2 - 3 рази. Рання продукція, вирощена в парниках і теплицях , містить у 3-5 разів нітратів більше, ніж пізніша , вирощена в відкритому грунті.

    Ознаки отруєння проявляються через 1 - 6 годин після надходження нітратів в організм. Гостре отруєння розпочинається з нудоти, блювоти, проносу. При пальпації відзначається збільшення печінки. Знижується артеріальний тиск і пульс, кінцівки стають холодними . В легких випадках переважають сонливість і загальна депресія.

    Продукти з високим вмістом нітратів викликають при систематичному їх вживанні так звану безсимптомну метгемоглобінемію , основні симптоми якої проявляються в наявності синюшністі обличчя, губ, видимих слизових оболонок, головної болі , підвищеної стомленості , пониження працездатності, задишки , серцебиття, втрати свідомості при вираженому отруєнні

    Гострі отруєння трапляються при вживанні води і продуктів рослинного і тваринного походження з високим вмістом нітратів. Найбільш чутливі до нітратів діти перших місяців життя. Якщо мами вживають воду або харчові продукти з великим вмістом нітратів, нітрати потрапляють у  грудне молоко і викликають отруєння  дітей, які ним харчуються.

    Знизити вміст нітратів у продуктах можливо їх кулінарним обробленням: мийкою і вимочуванням продуктів, відварюванням, жаренням і тушкуванням овочів. 

    Перед вживанням ранніх капусти, огірків та інших овочів на початку весни можна прийняти аскорбінову кислоту або випити фруктовий сік. Рекомендується додавати в продукти аскорбінову кислот у, що в більшості випадків запобігає утворенню нітрозамінів в організмі.

    При варінні й тушкуванні продуктів відбувається виділення нітратів та їх сполук з паром, тому в процесі термічної обробки страв з ранніх капусти, цибулі, кабачків та інш.  бажано кухонну посуду не закривати кришкою.

    Шановні громадяни, Чернігівський міський відділ ДУ «Чернігівський ОЛЦ МОЗ України» застерігає - не купуйте харчові продукти в. ч. овочі, фрукти та баштанні культури в місцях стихійної торгівлі, на вулицях міста, дворах. При купівлі продуктів вимагайте від продавців документи, що засвідчують їх якість та безпеку .

     

    Лікар з гігієни харчування Чернігівського міського 

    відділу ДУ «Чернігівський ОЛЦ МОЗ України»                                                            Харлампій С.В.

     
     
     
     
     
  • Як зменшити кількість нітратів в овочах і фруктах
  • Ранні овочі як джерела нітратів.
  • Обережно, нітрати у воді!
  • Ботулізм - ознаки, заходи попередження та профілактика
  • Як уникнути кишкових інфекцій.
  •  
     
     (голосов: 0)
     Версія для друку