Зробити стартовою Додати у обране
 
Чернігівський міський відділ » Актуальні питання » Що треба знати про вірусний гепатит А
Навігація по сайту
Головна сторінка
Актуальні питання
Надзвичайні ситуації та події
в регіоні
Санепідситуація в регіоні
План роботи санепідустанови
Лабораторні дослідження
Про публічну інформацію
Реквізити
 
Популярні статті
» Про якість води відкритих водойм у місця ...
» Про тимчасове утримання від купання у м ...
» Виконання програми моніторингу об’єктів ...
» Епідситуація по м. Чернігову
» ПОПЕРЕДЖЕННЯ ОТРУЄННЯ НІТРАТАМИ
» Увага, радіація!
» Інформація щодо проведення моніторингови ...
» Профілактика кишкових інфекцій
Архів новин
Липень 2019 (8)
Червень 2019 (6)
Травень 2019 (8)
Квітень 2019 (4)
Березень 2019 (5)
Лютий 2019 (3)
Січень 2019 (2)
Грудень 2018 (6)
Листопад 2018 (4)
Жовтень 2018 (6)
Вересень 2018 (5)
Серпень 2018 (6)
Липень 2018 (7)
Червень 2018 (7)
Травень 2018 (6)
Квітень 2018 (5)
Березень 2018 (2)
Лютий 2018 (2)
Січень 2018 (5)
Грудень 2017 (4)
Листопад 2017 (6)
Жовтень 2017 (6)
Вересень 2017 (10)
Серпень 2017 (9)
Липень 2017 (8)
Червень 2017 (4)
Травень 2017 (5)
Квітень 2017 (1)
Березень 2017 (1)
Лютий 2017 (3)
Грудень 2016 (2)
Листопад 2016 (5)
Жовтень 2016 (1)
Вересень 2016 (3)
Серпень 2016 (2)
Липень 2016 (2)
Червень 2016 (4)
Травень 2016 (1)
Квітень 2016 (3)
Березень 2016 (1)
Останні новини
ЗаголовокКатегория
  • Профілактика кишкови...
  • Актуал...
  • ПОПЕРЕДЖЕННЯ ОТРУЄНН...
  • Актуал...
  • Про якість води відк...
  • Лабора...
  • Виконання програми м...
  • Лабора...
  • Епідситуація по м. Ч...
  • Санепі...
  • Про тимчасове утрима...
  • Актуал...
  • Увага, радіація!
  • Актуал...
  • Інформація щодо пров...
  • Лабора...
  • Що треба знати про в...
  • Актуал...
  • Якість води водой в ...
  • Лабора...
  • Щодо захворюваності ...
  • Санепі...
  • Епідситуація по м. Ч...
  • Санепі...
  • Інформація щодо пров...
  • Лабора...
  • Виконання програми м...
  • Лабора...
  • Гігієнічне виховання...
  • Актуал...
  • Інформація щодо моні...
  • Лабора...
  • Керівникам підприємс...
  • Актуал...
  • Епідемічна ситуація ...
  • Санепі...
  • Інформація щодо пров...
  • Лабора...
  • Епідемічна ситуація ...
  • Санепі...
    SiteInfo
     Лучшие авторы:
      1    red     153  -  0
      2    belm     25  -  0
      3    serbel     1  -  0


     Новостей:
      Сегодня: 1
      За месяц: 8
      За все время: 178


     Пользователей:
      Новых: 0
      За месяц: 0
      Всего: 31
    Зараз онлайн
    Зараз на сайті: 4
    Пошукових роботів: 0
     
     

    Актуальні питання : Що треба знати про вірусний гепатит А
     

    О станнім часом серед населення міста Чернігова  реєструються випадки захворювання на вірусний гепатит А , у тому числі серед дітей.

    Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна або  жовтяниця ) – це   гостра інфекційна хвороба з фекально-оральним механізмом передачі інфекції, переважним ураженням печінки і травного каналу.

    Збудник гепатиту А виділяється у зовнішнє середовище разом із вмістом кишечника хворої людини і може  зберігатися в зовнішньому середовищі місяцями. Захворювання виникає при попаданні збудника в кишечник здорової людини. Відбувається це при забрудненні фекаліями хворого питної води, місць плавання, харчових продуктів, рук, іграшок, олівців, посуду, білизни та передається від людини до людини через   воду та харчові продукти, забруднені випорожненнями хворої людини, предмети побуту та брудні руки.  Додатковими механічними переносниками є мухи і таргани.

    Заразитись  гепатитом А  з великою вірогідністю можна подорожуючи до країн з жарким кліматом, де знаходяться традиційні місця туризму і відпочинку. Перш за все, це країни Африки (включаючи Єгипет і Туніс), Азії (Туреччина, Середня Азія, Індія і Південно-Східна Азія, включаючи острови), деякі країни Південної Америки і Карибського басейну. Не виключена можливість зараження гепатитом А  при вживанні овочів і фруктів, привезених з цих країн , без належної обробки.

    За даними В сесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), загальний показник захворюваності вірусним гепатитом А в Україні на 100 тис. населення перевищує показник захворюваності в західно-європейських країнах у 10 – 25 разів. Високий рівень захворюваності на вірусни й гепатит А в Україні пов’язаний з незадовільним санітарним станом населених пунктів, каналізаційних очисних споруд, порушенням санітарних вимог на підприємствах торгівлі, громадського харчування , питного водопостачання, в дитячих колективах , відсутністю належного щеплення. Поширенню хвороби сприяють недотримання правил гігієни та антисанітарні умови.

    У більшості випадків хвороба починається гостро, з підвищення температури до 38,50 С протягом перших 2-3 днів, ломот и в тілі, першіння у горлі. Хвора  людини відчуває  загальну слабкість, погіршення апетиту, нудоту, іноді характерна блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер'ї. На третій день захворювання сеча набуває темного забарвлення (кольору міцного чаю, пива) , а кал – кольору білої глини . Можлив ий  свербі ж шкіри.

    Джерелом  інфекції є хвора людина з  будь-якими формами захворювання.

    Інкубаційний період – 7-50 днів  (в середньому 3 5 днів). Після перенесеного захворювання формується стійкий, досить тривалий імунітет.

    Загострення та рецидиви спостерігаються у 2-5% хворих. Затяжний перебіг хвороби зазвичай пов'язаний із супутніми захворюваннями, порушенням режиму лікування та впливом інших шкідливих чинників.  Після перенесенного захворювання можливе  формування ускладнень з ураженням жовчних шляхів та гастродуоденальної зони, перехід у хронічний гепатит та цироз печінки.

    Поширення вірусу відбувається переважно в теплий період року. Однак через тривалий інкубаційний період у субклінічній стадії характеризується сплесками інфекці ї навесні і восени. Проблема водного фактор а  передачі вірусу гепатиту А в окремих регіонах стоїть дуже гостро. Особливо небезпечним для спалаху гепатиту А є весняний паводок у березні-квітні, що сприяє  вірусн ому  забрудненн ю води у водопровідних мережах, які перебувають в незадовільному стані.

    Найбільш високий рівень захворюваності спостерігається серед дітей у віці молодше 15 років .    Для вірусного гепатиту А  характерні спалахи які найчастіше реєструються в організованих колективах (особливо дитячих дошкільних та навчальних закладах).  

    Як уникнути зараження вірусом гепатиту А:

    1.      Обов’язково мити руки з милом після кожного відвідування туалету , перед приготуванням та вживанням їжі. Особливо важливо привити такі гігієнічні навички дітям. Необхідно прослідкувати щоб у дитини в школі завжди були вологі серветки для очищення рук та індивідуальна ємність для питної води. Рекомендовано пити воду гарантованої якості: бутильовану або кип’ячену.

    2.      При появі перших ознак захворювання слід звернутися до лікаря.

    3.      У приміщеннях, де перебували хворі, необхідно провести вологе прибирання із застосуванням дезінфікуючих розчинів. Посуд для вживання їжі, столові прибори, серветки для миття посуду слід прокип' ятити не менше 30 хвилин.

    4.        Не використовувати  для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання.

    5.      При неорганізованому відпочинку  для пиття та приготування їжі мати з собою  запас  питної води (краще бутильован ої ).

    6.      Перед вживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для вживання дітьми – обдати окропом.

    7.        Не вживати продукти, придбані на стихійних ринках .

    8.      Дотримуватись технологічного (температурного) режиму приготування їжі;

    9.      При виникненні захворювання у школі або в садочку, де перебуває ваша дитина, не нехтуйте обстеженням на виявлення маркерів вірусного гепатиту А у крові , бо тільки так можна виявити хворого на гепатит А  до появи  жовтяниці. Це дозволить захистити Вас та вашу родину від гепатиту А та зупинить його подальше поширення.

    Найбільш дієвим етапом з ліквідації захворюваності вірусним гепатитом А є проведення вакцинації.

     

    Пам’ятайте!

    Тільки  дотримання вище зазначених  правил надійно захистить

    Ваше здоров’я!

     

    Підготувала

    Завідувачка відділення дезінфектології                                                                                                                              Т.В. Макаренко

    Чернігівського міського відділу ДУ «Чернігівський

    обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я

    України»

     
     
     
     
     
  • Вірусні гепатити та заходи щодо їх профілактики.
  • Профілактика кишкових інфекцій
  • Як уникнути кишкових інфекцій.
  • Як вберегтися від кишкових інфекцій в літній період!
  • Профілактика сальмонельозу
  •  
     
     (голосов: 0)
     Версія для друку