Зробити стартовою Додати у обране
 
Чернігівський міський відділ » Актуальні питання » Ботулізм - ознаки, заходи попередження та профілактика
Навігація по сайту
Головна сторінка
Актуальні питання
Надзвичайні ситуації та події
в регіоні
Санепідситуація в регіоні
План роботи санепідустанови
Лабораторні дослідження
Про публічну інформацію
Реквізити
 
Популярні статті
» Про якість води відкритих водойм у місця ...
» Результати лабораторних мікробіологічних ...
» Вплив фізичних факторів на мікробіологіч ...
» Епідситуація по м. Чернігову.
» Виконання програми моніторингу об’єктів ...
» Про якість води р. Стрижень у зони відп ...
Архів новин
Липень 2020 (3)
Червень 2020 (6)
Травень 2020 (9)
Квітень 2020 (7)
Березень 2020 (6)
Лютий 2020 (5)
Січень 2020 (9)
Грудень 2019 (6)
Листопад 2019 (6)
Жовтень 2019 (8)
Вересень 2019 (4)
Серпень 2019 (6)
Липень 2019 (8)
Червень 2019 (6)
Травень 2019 (6)
Квітень 2019 (4)
Березень 2019 (4)
Лютий 2019 (3)
Січень 2019 (2)
Грудень 2018 (6)
Листопад 2018 (4)
Жовтень 2018 (6)
Вересень 2018 (5)
Серпень 2018 (6)
Липень 2018 (7)
Червень 2018 (7)
Травень 2018 (6)
Квітень 2018 (5)
Березень 2018 (2)
Лютий 2018 (2)
Січень 2018 (5)
Грудень 2017 (4)
Листопад 2017 (6)
Жовтень 2017 (6)
Вересень 2017 (10)
Серпень 2017 (9)
Липень 2017 (8)
Червень 2017 (4)
Травень 2017 (5)
Квітень 2017 (1)
Березень 2017 (1)
Лютий 2017 (3)
Грудень 2016 (2)
Листопад 2016 (5)
Жовтень 2016 (1)
Вересень 2016 (3)
Серпень 2016 (2)
Липень 2016 (2)
Червень 2016 (4)
Травень 2016 (1)
Квітень 2016 (3)
Березень 2016 (1)
Останні новини
ЗаголовокКатегория
  • Про якість води р. С...
  • Актуал...
  • Епідситуація по м. Ч...
  • Санепі...
  • Виконання програми м...
  • Лабора...
  • Результати лаборатор...
  • Лабора...
  • Вплив фізичних факто...
  • Актуал...
  • Про якість води відк...
  • Актуал...
  • Безпечне використанн...
  • Актуал...
  • Епідситуація по м. Ч...
  • Санепі...
  • Виконання програми м...
  • Лабора...
  • Профілактика дитячог...
  • Актуал...
  • Що робити, якщо розб...
  • Актуал...
  • Тимчасові правила в...
  • Актуал...
  • Епідемічна ситуація ...
  • Санепі...
  • Епідемічна ситуація ...
  • Актуал...
  • Епідемічна ситуація ...
  • Актуал...
  • Епідемічна ситуація ...
  • Санепі...
  • Профілактика хвороби...
  • Актуал...
  • Виконання програми м...
  • Лабора...
  • Що таке обов`язковий...
  • Актуал...
  • Гамма-фон у місті
  • Актуал...
    SiteInfo
     Лучшие авторы:
      1    red     225  -  0
      2    belm     25  -  0
      3    serbel     1  -  0


     Новостей:
      Сегодня: 0
      За месяц: 6
      За все время: 250


     Пользователей:
      Новых: 0
      За месяц: 1
      Всего: 33
    Зараз онлайн
    Зараз на сайті: 3
    Пошукових роботів: 0
     
     

    Актуальні питання : Ботулізм - ознаки, заходи попередження та профілактика
     

    Ботулізм - ознаки, заходи  попередження та  профілактика

    Ботулізм існує стільки, скільки і людство. Ця хвороба приносила страждання і навіть вбивала людей у всьому світі. Спалахи епідемії ботулізму були зафіксовані практично у всіх країнах Європи.. Основний носій - резервуар ботулізму - організм тварин, риб, птахів і самої людини. Тому вживання в їжу погано приготованих продуктів викликало сильне отруєння і розвиток ботулізму.

    Збудник ботулізму - рухлива бактерія Clostridium botulinum. Бактерія живе скрізь. Грунт, вода, кишечник тварин, риб і навіть людей - улюблені місця скупчення. Тепле і вологе середовище провокує посилений ріст бактерій, який викликає найпотужнішу інтоксикацію організму. Ігнорування хвороби або неправильне, несвоєчасне лікування може призвести до таких наслідків, як параліч, пневмонія і навіть смерть хворого.

    Вчені виявили, що потрапляння ботулізму в людський організм відбувається через вживання заражених продуктів харчування.

    Збудники ботулізму - анаеробні мікроби, які можуть існувати тільки в безкисневому середовищі. Консервація, яка виключає потрапляння кисню, є якраз самим сприятливим середовищем для розмноження бактерій, які спричиняють захворювання ботулізмом. В анаеробних умовах мікроби підтримують свою життєдіяльність і виробляють отруту. Найбільшу загрозу для здоров'я представляють домашні консерви, а не продукти, вироблені промисловим способом, як може здатися спочатку. Заражені ботуліновими бактеріями консервовані продукти не відрізняються від нормальних ні кольором, ні запахом, ні навіть смаком. Крім того, збудники хвороби накопичуються в банках з консервантом не скрізь, а гніздами. Ось чому одні люди, які вживали продукти з однієї банки, захворюють на ботулізм, а інші - ні.

    Однак не тільки консерви несуть смертельну небезпеку. В історії медицини були зафіксовані спалахи хвороби після вживання в їжу самостійно приготовленої кров'яної ковбаси, в’яленої, сушеної та  копченої риби. Лікарі зробили небезпідставне припущення, яке потім підтвердилося науково і практично, що саме продукти, приготовлені в домашніх, а не в технічних умовах, найчастіше викликають ботулізм.

     Інкубаційний період бактерії від декількох годин до 12 діб.Токсин ботулізму - ботулотоксин - практично миттєво вражає нервову систему і викликає сильне отруєння всього організму. Уже в перші години після поразки хворий відчуває себе дуже ослабленим, його лихоманить, з'являється дискомфорт у шлунку. Як правило, такі ознаки ботулізму проявляються відразу у всієї родини, які разом їли заражену ботулізмом їжу. На частку «сімейних» випадків припадає близько 38 % всіх випадків ботулізму.

    Варто відзначити, що для ботулізму немає чітко вираженої сезонності. Спалахи захворювання не пов'язані з природними умовами, а викликані вживанням неякісно виготовлених продуктів. Чим швидше паразитує бактерія, тим яскравіше і сильніше виявляються симптоми захворювання. У хворих крім розладу роботи шлунка, яке супроводжується частою блювотою, рідким стільцем або взагалі його відсутністю, підвищенням температури, з'являється сильна сухість слизових - хворий постійно хоче пити. Далі пацієнт відзначає зорові розлади: розмитість образів, ефект туману перед очима, поява мушок, двоїння предметів. Коли захворювання переходить в активну стадію, то пацієнт відчуває сильні м'язові болі, сухість у роті, з'являються запори. У хворих одночасно розвиваються прояви «очного» синдрому, порушення ковтання і поява осиплості голосу і гугнявість. У ряді випадків спостерігається розвиток патології лицьових нервів: обличчя німіє і застигає в одній позі, створюючи ефект «маски».

    Найнебезпечнішим проявом ботулізму може стати миттєвий розвиток дихальної недостатності. Хворий раптово починає задихатися, з'являється тахікардія. Якщо допомога не буде надана вчасно, пацієнт може померти від нестачі кисню протягом 3-4 годин.

    Страждають ботулізмом і діти. Причини ботулізму часто криються у вживанні домашніх консервів, особливо грибів, а також при тактильному контакті з носієм, приміром, звичка брати в рот брудні пальці або їсти немиті фрукти та овочі. Ознаки захворювання у дитини можуть проявитися не відразу. Це залежить від концентрації бактерій, які потрапили в організм 

    Так як ботулізм дуже серйозне захворювання, що викликає незворотні наслідки, і може призводити до смерті хворого, займатися самолікуванням категорично не можна. При перших проявах захворювання відразу ж викликайте швидку. Однак до приїзду бригади лікарів можна проводити заходи, які сприятимуть зниженню концентрації токсинів в організмі людини. Найефективнішим способом детоксикації в домашніх умовах залишаються клізми і промивання шлунку.

    Враховуючи важкий характер перебігу хвороби та можливі наслідки, краще проводити заходи профілактики ботулізму, ніж лікувати його. Для цього необхідно дотримуватися чистоти і санітарих вимог в будинку, особливо на кухні, де йде приготування їжі. Бактерії ботулізму нестійки до високої температури і гинуть вже при 80 градусах. Ось чому так важливо перед вживанням фруктів і овочів обдавати їх окропом.

    Крім того, необхідно термічно обробляти м'ясо і рибу. Відмовтеся від полупрожаренних стейків, м'яса з кров'ю, копченої риби, а тим більше вживання свіжої риби. Всі ці продукти - потенційні джерела ботулізму. Перед вживанням ягід, овочів і фруктів потрібно очистити їх від грунту і добре вимити. Головною причиною виникнення ботулізму є домашні консерви. Якщо є можливість відмовитися від консервації, краще зробити це і купувати готові консерви. Також відмовтеся від покупки консервів грибів, м'яса і риби з рук. Ви ніколи не можете бути точно впевнені, в яких умовах були виготовлені ці консерви. Перед придбанням консервів в магазинах, уважно оглядайте банку. Консерви з роздутою кришкою - потенційно ботулізмонебезпечні.

    Пам'ятайте, що консервовані в домашніх умовах продукти, апріорі не можуть бути повністю чистими. Тому якщо ви все ж зважилися з'їсти консервант, то перед вживання прокип'ятіть вміст банки у воді 15-20 хвилин. Жар вб'є токсини, які вже встигли утворитися. Зберігати домашні консерви необхідно тільки при низьких температурах. При дотриманні вказаних вище порад ви зможете запобігти захворювання ботулізмом.

     

    Лікар з гігієни харчування відділення

    санітарно-гігієнічних  досліджень Чернігівського міського

    відділу  ДУ «Чернігівський  обласний лабораторний центр

    Держсанепідслужби  України»                                                                       Л.Д.Лазаренко
     
     
     
     
     
  • Про ботулізм
  • Профілактика сальмонельозу
  • Як уникнути кишкових інфекцій.
  • Профілактика кишкових інфекцій
  • Туберкульоз – загроза для кожного!
  •  
     
     (голосов: 0)
     Версія для друку